Vodna ujma prizadela tudi nekatere knjižnice

Ljubljana, 7. avgusta - Vodna ujma ni prizanesla niti nekaterim knjižnicam. Med drugim je uničena krajevna knjižnica Poljane. Poplave so v manjšem obsegu prizadele knjižnico v Mozirju. Škoda je nastala tudi v knjižnici v Mengšu. Na Koroškem knjižnice po doslej znanih informacijah neposredno niso bile prizadete, so danes sporočili z ministrstva za kulturo.

Knjižnica Domžale.
Vodna ujma žal ni prizanesla niti nekaj knjižnicam.
Foto: Barbara Zupanc/STA

Knjižnica Domžale.
Vodna ujma žal ni prizanesla niti nekaj knjižnicam.
Foto: Barbara Zupanc/STA

Ministrstvo je razmere v knjižnicah objavilo glede na stanje ob poplavah danes do 15. ure.

V Sloveniji deluje 58 splošnih knjižnic, ki svojo dejavnost opravljajo s knjižnično mrežo na 276 lokacijah po vsej Sloveniji.

Iz Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka so sporočili, da je vodna ujma uničila krajevno knjižnico Poljane.

Poplava je prizadela tudi Osrednjo knjižnico Mozirje, a ne v velikem obsegu. Poškodovani so kletni prostori in spodnje police knjig. O enotah te knjižnice (Gornji Grad, Luče, Rečica ob Savinji, Nazarje, Ljubno) informacij še nimajo, vendar upajo, da škoda ne bo preobsežna, saj so knjižnice v zgornjih nadstropjih stavb.

Vodna ujma je med drugim zelo ogrožala Knjižnico Medvode, ki je na sotočju Save in Sore. Naraščanje poplavnih vod se je ustavilo, tik preden bi te vdrle v notranjost knjižnice.

V enoti Knjižnice Domžale, Krajevni knjižnici Janeza Trdine v Mengšu je zaposlena tik pred začetkom poplave umaknila večino gradiva, ki je bilo na tleh. Škoda je v osrednjem prostoru tako nastala praktično le na opremi in elektroniki. V celoti pa je uničeno skladišče v kleti, kjer je bilo hranjeno knjižnično gradivo. Knjižnico so s pomočjo številnih prostovoljcev že skoraj povsem počistili. Težave na tem območju še naprej predstavljajo telekomunikacijske povezave, ki so na območju občine prekinjene. Ponovno naj bi jih vzpostavili v roku 10 dni. Ostale enote knjižnice škode niso utrpele. Poročajo pa, da so precej škode na svojih domovih utrpeli številni zaposleni, saj večinoma prihajajo na delo z območja Komende, Mengša, Trzina, Kamnika in Domžal.

Tudi v Osrednji knjižnici Celje do poplavljanja prostorov ni prišlo. Zaradi visokega vodostaja Savinje, ob kateri se nahaja knjižnica, in možnosti njenega razlitja, so knjižnično gradivo in opremo v petek preventivno prenesli iz kletnih prostorov v višja nadstropja. Opremo že vračajo, da bi otroški oddelek lahko čim prej ponovno sprejel svoje mlade bralce.

Tudi iz Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, ki deluje na območju Črne na Koroškem, Mežice, Prevalj in Raven na Koroškem, so sporočili, da je naravna nesreča na območju sicer povzročila veliko škode, a na srečo enote knjižnice po do sedaj znanih informacijah niso bile neposredno prizadete, saj se prostori večinoma nahajajo v višjih nadstropjih objektov, tako da so ostali na suhem, je še navedlo ministrstvo.

mlj/kb
© STA, 2023