V Slovenijo že prihaja tudi pomoč iz Hrvaške

Zagreb, 7. avgusta - V Slovenijo ob ujmi prihaja pomoč tudi iz Hrvaške. V Dolnjo Bistrico pri Lendavi je že v nedeljo priletel hrvaški vojaški helikopter, hrvaški Rdeči križ pa je v Slovenijo poslal skoraj 20.000 litrov pitne vode. Hrvaška karitas bo zagotovila naprave za razvlaževanje, hrvaška gasilska zveza pa je ponudila pomoč slovenskim gasilcem.

Helikopter hrvaške vojske je skupaj z osmimi pripadniki hrvaške vojske v Slovenijo prispel v nedeljo dopoldne ter pomaga pri zajezitvi in utrditvi nasipov na Muri.

Hrvaški Rdeči križ je Sloveniji pomagal na prošnjo slovenskega Rdečega križa. V petek je za prizadete v poplavah, ki so povzročile tudi težave z oskrbo pitne vode, daroval 9072 litrov pitne vode. Novo donacijo vode so nato poslali še v soboto. Dodatnih 9072 litrov vode so dostavili v skladišče Rdečega križa v Brežicah, od koder jih ta distribuira na prizadeta območja.

Kot so danes sporočili iz hrvaškega Rdečega križa, bodo prizadetim v poplavah glede na potrebe prebivalstva in po navodilih iz slovenskega Rdečega križa nudili pomoč tudi v prihodnje.

Stanje v Sloveniji spremlja tudi Hrvaška karitas. Kot so pojasnili za STA, bodo dostavili 25 naprav za razvlaževanje. Dodali so, da so v stalnem stiku s Slovensko karitas in da bodo v skladu z možnostmi in lastnimi sredstvi čim prej skušali odgovoriti na potrebe prebivalstva.

"Verjamemo, da bomo v naslednjih dneh in tednih prejeli konkretna in jasna navodila mednarodne Karitas ter dodatne usmeritve Slovenske karitas glede trenutnih prioritet in potreb. Hrvaška Karitas je zelo solidarna s slovenskim prebivalstvom in si bo prizadevala z lastnimi sredstvi odgovoriti na čim več potreb in biti opora pri nujnem reševanju posledic poplav," so še dodali za STA.

Glavni poveljnik hrvaških gasilcev Slavko Tucaković je pomoč poveljniku Gasilske zveze Slovenije Franciju Petku ponudil že v petek. Kot so sporočili iz hrvaške gasilske zveze, se mu je Petek zahvalil za skrb in sporočil, da pomoč hrvaških gasilcev ni potrebna.

Hrvaški gasilci s slovenskimi kolegi tako trenutno sodelujejo le na obmejnih območjih, so pojasnili v hrvaški gasilski zvezi za STA. Dodali so, da bodo še naprej spremljali stanje v Sloveniji in da je njihova pomoč še vedno na voljo.

Hrvaška vlada je danes na konferenčni seji medtem sprejela sklep o zagotavljanju nujne pomoči poplavljenim območjem v Sloveniji v okviru Mehanizma Unije na področju civilne zaščite, predvsem v obliki gradbenih strojev z operaterji.

Hrvaška bo v pomoč Sloveniji poslala gradbene stroje za operativno delo pri odpravljanju posledic poplav, so sporočili iz hrvaške vlade.

Pomoč mora biti na voljo v 24 urah po sprejetju sklepa. Finančna sredstva za izvedbo tega sklepa bo hrvaška vlada zagotovila iz državnega proračuna za leto 2023.

tib/vr/mc
© STA, 2023