V okolici Ljubljane intenzivno odpravljajo posledice ujme

Medvode/Litija/Polhov Gradec/Ljubljana, 7. avgusta - V občinah Medvode, Litija in Dobrova - Polhov Gradec danes intenzivno odpravljajo posledice ujme. Predvsem poskušajo vzpostaviti cestne povezave in odstranjujejo komunalne odpadke. Pri tem jim pomagajo številni prostovoljci. Večina evakuiranih prebivalcev se je vrnila na svoje domove, ponekod pa so še vedno odrezani od sveta.

Polhov Gradec.
Zaradi obilnega deževja so hudourniki močno narasli tudi v Polhograjskih dolomitih, kjer je voda zalila več objektov, zaradi poplav in plazov pa je neprevoznih več cest.
Foto: Jure Grjolj

Župan Medvod Nejc Smole je za STA povedal, da so danes, četrti dan od katastrofalnih poplav, v intenzivni fazi sanacije, kar pomeni, da so v nedeljo uspeli z ogromnim številom prostovoljcev, gasilcev, vojakov uspeli posanirati precejšen del javnih površin in infrastrukture, ljudje, ki jih je prizadela ujma, pa čistijo svoja stanovanja.

"Zdaj prihajamo v fazo, ko bo treba vse te komunalne odpadke, ki so nastali in se kopičijo, zelo pospešeno začeti odvažati. To opravlja naše podjetje Voka Snaga, verjetno bomo zaprosili za pomoč tudi ostale občine, če nam preko komunale lahko posodijo kakšen stroj," je dejal.

Poleg tega se v občini soočajo z vzpostavljanjem in sanacijo cest, kjer bodo po besedah župana primorani zaprositi za nekaj dodatne zunanje pomoči, ker je delo vezano na gradbince. Promet na cestah je sicer otežen, ker ves čas poteka odstranjevanje zemeljskih plazov. Tako je cesta doline Ločnice za javni prevoz še zaprta, odprta pa je cesta preko Katarine. Občani s tega območja so noč preživeli v motelu Medno in Policijski akademiji v Tacnu. Pred kratkim pa je župan prejel dobro novico, in sicer da so danes uspeli stanovanja toliko sanirati, da so zagotovili tudi električno energijo. Župan tako pričakuje, da se bo večina evakuiranih prebivalcev počasi vrnila na svoje domove.

Kljub težki situaciji pa je župan nedeljski dan poimenoval "dan zmage in solidarnosti v eni lokalni skupnosti", ker se je v nedeljo v nekaj urah po odprti aplikaciji prijavilo 550 prostovoljcev za pomoč ljudem in za dela na javni infrastrukturi.

Popoldne bo sicer izredna seja občinskega sveta, na kateri se bodo seznanili z razmerami po poplavah 4. avgusta.

Tudi v občini Litija se danes nadaljuje intenzivna sanacija poplavljenih območij, potem ko je v nedeljo upadla reka Sava. Sanacija predvsem poteka na najbolj kritičnih območjih, to je predvsem levi breg mesta Litija, naselja Smrekarica, Ponoviče, Sava, Spodnji Log, Kresnice, Jevnica. Ključen del sanacije je odvoz odpadkov, zato pozivajo občane, da stvari, ki so bile izpostavljene poplavi in so za odvoz, namestijo na primerno zbirno mesto.

"Strošek odvoza odpadkov bo v celoti krila občina. Prizadetim občanom smo v soboto in nedeljo priskočili na pomoč. Gasilci, enote RK Litija in civilne zaščite ter številni posamezniki prostovoljci so jim razdelili brezplačne obroke, vodo in druge napitke," je za STA dejal litijski župan Franci Rokavec.

Poudaril je, da so že oblikovali popisne komisije, ki bodo čim prej pripravile okvirno oceno poškodovane infrastrukture. Najbolj jih skrbi to, da v tem trenutku nimajo ustrezne povezave z Ljubljano. Do nadaljnjega namreč ostajata zaprta mostova v Jevnici in na Savi. Oba mostova sta bila v poplavah poškodovana in nista varna za uporabo, zato je gibanje na njih strogo prepovedano, je dodal. Poleg tega je poškodovanih tudi nekaj drugih ključnih objektov, med drugim je voda vdrla v mladinski center, tudi škoda v kmetijstvu je velika.

Rokavec računa, da bo sanacija obsežna in bo zagotovo trajalo do zime. Zaskrbljeni so tudi zaradi treh zemeljskih plazov, ki so se na novo sprožili, to so Hotič, Jesenje, Vače, saj je v enem od teh ogrožen tudi lokalni vodovod.

V občini Dobrova - Polhov Gradec že od nedelje poteka intenzivna sanacija najbolj poškodovanih vodotokov, cest, plazov in čiščenje naplavin. "Predvsem pa želimo čim prej zagotoviti dostop do odrezanih krajev. To smo v soboto in nedeljo v večjem delu občine uspeli zagotoviti, vsaj kar se tiče občinskih cest, a določene kmetije so še odrezane in nedostopne, a upam, da bodo dostopne tekom dneva," je za STA pojasnil župan Jure Dolinar. Zvezo s krajani v Škandrovem grabnu vzpostavljajo na razne načine, problem so telefonske linije, kjer na nekaterih odsekih ni signala. To se zdaj ureja, pravi župan in dodaja, da je najbolj kritično na Hruševem, kjer je most čez Gradaščico močno poškodovan. Tam pripravljajo predlog za pontonski vojaški most.

Po njegovih besedah je ujma povzročila največjo škodo na občinski infrastrukturi. Zaradi plazov sta trenutno ogrožana dva stanovanjska objekta v Rovtah in Petačevem grabnu.

Zaradi poplavne nevarnosti in proženja zemeljskih plazov pa so morali že v petek evakuirati nekaj krajanov iz stanovanjskih objektov, tudi eno reševanje s čolnom so imeli.

Namestnik poveljnika ljubljanske civilne zaščite Robert Kus je za STA povedal, da je Gradaščica v nedeljo poplavljala na območju Dvora - Polhov Gradec. Danes nadaljujejo z odvozom kosovnega materiala, začenjajo s pregledom infrastrukture.

vi/mo
© STA, 2023