Unicef z nasveti za pogovor z otroki o naravnih nesrečah

Ljubljana, 7. avgusta - Unicef Slovenija je za starše, vzgojitelje, učitelje in mladinske delavce ob neurjih in poplavah v Sloveniji pripravil nekaj napotkov, kako se pripraviti na pogovor z otroki. Vsak otrok ima svoj način razumevanja situacije in prav je, da mu odrasli prisluhnejo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ljubljana.
Unicef.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Najprej se osredotočite na otroka, ne na stisko oziroma preverite, ali se otrok želi pogovarjati o neurju ali poplavah, ki so vas prizadele ali je zanje izvedel iz medijev. Naj otrok vodi pogovor. Ne pritiskajte nanj in ne poskušajte na vsak način razlagati, kaj se je zgodilo, svetujejo na Unicefu. Risanje, pripovedovanje zgodb in druge dejavnosti lahko pripomorejo k začetku pogovora.

Nekateri otroci bodo morda z radovednostjo spregovorili o svojih skrbeh, medtem ko bo drugim to težko. Ob tem priporočajo, da otroke samo opomnite, da se lahko z vami in drugimi zaupanja vrednimi odraslimi pogovorijo, kadar koli želijo. Risanje, pripovedovanje zgodb in druge dejavnosti lahko pripomorejo k začetku pogovora.

"Bodite iskreni, razložite resnico, pri tem pa uporabljajte jezik, primeren njihovi starosti, bodite pozorni na njihove reakcije in občutljivi za njihovo stopnjo tesnobe. Pri razlagi poiščite vire, ki so prilagojeni otrokom," še svetuje Unicef.

Poleg tega je treba pomagati otrokom, da se vrnejo k običajni rutini. Iz dela na terenu Unicefovi delavci namreč vedo, da je za otroke, ki jih je prizadela nesreča, izjemno pomembno, da se vrnejo k igri in učenju, da lahko ponovno pridobijo občutek normalnosti in rutine.

Pomembno je, da otroci vedo za dejanja poguma, velikodušnosti in prijaznosti običajnih ljudi, ki poskušajo pomagati družinam, ki so jih prizadele naravne nesreče, so še izpostavili.

Pogovor z otroki in prikaz, kako lahko pomagajo drugim, jih lahko opolnomoči in je pomemben korak k povrnitvi samozavesti. "V kolikor boste darovali za prizadete v poplavah, lahko otroku to tudi poveste in razložite, da je medsebojna pomoč zelo pomembna, saj nam omogoča občutek varnosti in občutek, da tudi v nesrečah nismo sami, temveč lahko takoj dobimo pomoč," so navedli.

Otrokom boste lahko bolje pomagali, če se boste tudi sami dobro počutili. Otroci bodo zaznali vaš odziv na novico, zato jim pomaga, če vedo, da ste mirni. Optimizem in pozitivno vzdušje lahko otrokom prihrani travmatično doživljanje izkušnje, še svetujejo na Unicefu.

vi/mo
© STA, 2023