Ob poplavah za delavce in delodajalce na voljo več možnosti, od višje sile do čakanja na delo

Ljubljana, 7. avgusta - Zaradi poplav, ki so v minulih dneh zajele Slovenijo, mnogi delavci ne morejo na delo, nekatera podjetja pa sploh ne obratujejo. Delovna zakonodaja za tovrstne primere predvideva več možnosti: odsotnost z dela zaradi višje sile ali zaradi posebnih okoliščin, čakanje na delo, letni dopust in neplačani dopust.

Laško.
Delavec v proizvodnji Pivovarne Laško.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Marsikje delavci v teh dneh zaradi ujm in poplav niso mogli priti na delo bodisi so prišli, pa so zaradi nepredvidenih vremenskih razmer ali z njimi povezanih dogodkov oziroma okoliščin delovno mesto zapustili predčasno. Številni bodo odsotni tudi v prihodnjih dneh.

Skladno s tem so na ministrstvu za delo danes objavili pravice in obveznosti delavcev v primeru naravne nesreče.

Delovna zakonodaja, osrednji je zakon o delovnih razmerjih, predvideva za primere odsotnosti in nemožnosti opravljanja dela ter tudi za namen opravljanja drugega dela ali dela na drugem kraju več možnosti, so poudarili.

Delavcem in delodajalcem so na področju odsotnosti z dela na voljo instituti odsotnost z dela zaradi višje sile; odsotnost z dela zaradi posebnih okoliščin (hujša nesreča, ki zadane delavca); čakanje na delo, ko delodajalec ne more zagotavljati dela; izraba letnega dopusta in neplačani dopust, so našteli.

Z vidika organizacije dela sta po njihovih navedbah pomembni predvsem možnost začasne spremembe vrste in kraja opravljanja dela oziroma odreditev drugega dela in dela na domu ter odreditev dodatnega dela v primerih naravne ali druge nesreče.

mrn/uk
© STA, 2023