Tudi minula noč v znamenju odpravljanja posledic poplav

Ljubljana, 7. avgusta - Po katastrofalnih poplavah, ki so v minulih dneh zajele Slovenijo, tudi tokratna noč še ni bila povsem mirna. Gasilci so za odpravljanje posledic poplav posredovali v 57 primerih, največkrat v Pomurju in na Koroškem. Poplavne površine ponekod še vztrajajo, še vedno so zaprte številne ceste. Nekaj ploh in neviht je napovedanih tudi za popoldne.

Prevalje.
Posledice poplav v Prevaljah.
Foto: GZ Črnomelj

V zadnjih 12 urah je bilo za odpravljanje posledic močnejših nalivov in sunkov vetra s točo in poplav preteklih dni aktiviranih 62 gasilskih enot. Po sedaj zbranih podatkih so zabeležili 57 dogodkov, od tega 19 na območju regijskega centa Murska Sobota in 17 na območju Slovenj Gradca. Dogodke so zabeležili tudi na območjih Celja (10), Ljubljane (osem), Maribor (šest), Kranj, Trbovlje in Ptuj (po štiri), Brežice (dva) ter enega v Novi Gorici, kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Čeprav se vreme umirja, poplavne površine med drugim vztrajajo ob Muri, Dravi in Savi. Pretok Mure se je v Gornji Radgoni sicer začel v nedeljo zvečer počasi zmanjševati, v spodnjem toku pa ima ustaljen pretok. Da bi preprečili katastrofo, morajo nasipi zdržati vsaj še en dan, je v nedeljo dejal hidrolog Janez Polajnar. Poplavljene površine ob Dravi pa se bodo tudi danes še ohranjale.

Še nekaj časa bodo zaradi namočenosti tal grozili tudi plazovi, ki so se tudi v nedeljo sprožali v velikem obsegu, še zlasti na Koroškem in v Savinjski dolini.

Ujma je poškodovala številne ceste in mostove, zaradi česar so številne ceste po državi zaprte. Med drugim so neprevozne ceste Maribor-Dravograd pri Velki in Ožbaltu, Dravograd-Slovenj Gradec v Otiškem vrhu, in Ravne-Dravograd. Prav tako so za splošni promet še vedno zaprte povezave od Mežice in Šoštanja proti Črni na Koroškem.

Zaprte so še ceste Ljubljana-Dol, Kamnik-Stahovica in Spodnje Stranje-Stahovica, Logatec-Žiri, Begunje-Bistrica pri Tržiču, Majšperk-Stanečka vas in Ptuj-Zavrč pri Borlu. Prav tako je zaprta relacija Razkrižje-Srednja Bistrica, Zameško-Kostanjevica, povezava prelaz Pavličevo sedlo-Solčava-Luče-Radmirje. Debro-Reč, v Laškem pa je popravljen podvoz pod Železnico. Zaprte so tudi številne druge lokalne ceste. Na prometnoinformacijskem centru sicer voznike opozarjajo, naj upoštevajo signalizacijo na vozišču ter upoštevajo navodila dežurnih služb in ne vozijo na poplavljena območja ali na zaprte ceste.

Se bodo pa v teh dneh izboljšale vremenske razmere. Danes bo po napovedi Agencije RS za okolje (Arso) delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, več oblačnosti bo na vzhodu, nastalo bo nekaj kratkotrajnih ploh ali neviht. Čez dan bo zapihal veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na Primorskem okoli 25 stopinj Celzija. V torek pa bo večinoma sončno.

moz/mo/mo
© STA, 2023