Muzeji in galerije danes ne poročajo o večji škodi zaradi poplav

Ljubljana, 6. avgusta - Iz muzejev in galerij danes do 19. ure niso poročali o večji škodi zaradi poplav. V Mariboru je nekoliko zamakala streha operne hiše, manjše zamakanje so imeli tudi v pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož. V ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje so preventivno prestavili muzejsko gradivo v višje lege, sporočajo z ministrstva za kulturo.

V Pokrajinskem muzeju Maribor ter Pilonovi galeriji v Ajdovščini je voda preko strehe vdrla v notranje prostore, vendar do poškodovanja slik in muzejskih predmetov ni prišlo, saj so zaposleni situacijo spremljali in pravočasno zaščitili predmete oziroma jih prestavili na varno. Z vdorom vode so se soočili tudi v Tržiškem muzeju, voda je zalila depojski prostor. To so že sanirali.

Iz Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki so zjutraj sporočili, da zaenkrat nimajo škode in da jih reka Krka ni poplavila. Ob tem upajo, da se razmere ne bodo poslabšale, saj je galerija na območju, ki je poplavno zelo ogroženo. Tudi iz Galerije Murska Sobota ne poročajo o škodi zaradi poplav, sporočajo z ministrstva za kulturo.

V Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož so imeli manjše zamakanje s strehe v enoti Ormož. Tudi v kompleksu Ptujskega gradu zaenkrat ni nevarnosti, upajo le, da ne pride do nadaljnjega plazenja in podrtja grajskega obzidja.

Škode niso utrpeli tudi v Medobčinskem muzeju Kamnik, v Muzeju radovljiške občine in v Muzeju talcev, ki ima svoje prostore v gradu Katzenstein v Begunjah na Gorenjskem. Iz Loškega muzeja Škofja Loka so sporočili, da škode ni, ker pa niso prehodne dostopne poti, je muzej in njegove enote v tem trenutku zaprt.

"Imeli so izredno srečo, saj so prostori bolnišnice Begunje, ki se prav tako nahajajo v omenjenem gradu, zelo hudo poškodovani. Kolikšna je spomeniškovarstvena škoda v teh delih gradu, še ni znano," so zapisali na ministrstvu.

Poleg škode, ki je nastala v parku gradu, in sicer na Ravnikarjevem spominskem obeležju Grobišče Talcev, je poškodovana tudi neposredna okolica Plečnikovega paviljona Brezjanka. Poškodovana je tudi neposredna okolica Plečnikovega paviljona Brezjanka.

Poplave so prizanesle tudi Moderni galeriji v Ljubljani, kjer je streha, ki je bila pred kratkim obnovljena, vzdržala velike količine padavin.

Iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, ki deluje na Fužinskem gradu tik ob Ljubljanici, pa poročajo, da je bilo stanje resno. Voda je naraščala, zato so zaposleni preventivno prestavili muzejsko gradivo v višje lege in dodali zapore na vratih. Imeli so organizirana dežurstva, tako da so ves čas spremljali vodostaje reke.

Škode prav tako ni na večjih objektih, kot so Cankarjev dom, Slovenska filharmonija, SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Drama Ljubljana. Iz SNG Opera in Balet Maribor so medtem sporočili, da je nekoliko zamakala streha, a da ni nič hujšega.

Na ministrstvu poudarjajo, da bodo še naprej spremljali stanje v povezavi z razmerami ob poplavah in aktualnimi informacijami s terena.

Podatki o stanju in škodi pa po navedbah ministrstva še niso v celoti zbrani in dokončni, saj se vremenske in hidrološke razmere še vedno niso umirile, prav tako teren še ni povsod dostopen.

da/vte/jb/bdo
© STA, 2023