Vodostaji rek po Sloveniji se počasi znižujejo, nekatere še vedno poplavljajo

Ljubljana, 6. avgusta - Vodostaji rek po Sloveniji počasi upadajo, nekatere pa še poplavljajo. Sava poplavlja v srednjem in spodnjem toku, poplavlja tudi Krka in Ljubljanica. Na običajnih mestih se razlivajo Ledava v spodnjem toku in Dravinja, poroča Agencija RS za okolje (Arso) in napoveduje, da se bodo v ponedeljek pretoki rek zmanjševali.

Črna na Koroškem, Rudarjevo.
Petkove posledice neurja na Črni na Koroškem - narasla reka Meža.
Foto: STA

Pretok Mure se je v Gornji Radgoni začel počasi zmanjševati, v spodnjem toku pa ima ustaljen pretok in se do ponedeljka zjutraj ne bo zmanjševal. Trenutno ima Mura v Gornji Radgoni pretok 1419 kubičnih metrov na sekundo, navaja Arso.

Drava upada v spodnjem toku. Poplavljene površine ob Dravi se bodo danes in v ponedeljek še ohranjale. Sava upada po celotnem toku in se razliva v srednjem in spodnjem toku. Krka poplavlja in v zgornjem toku upada, v spodnjem toku pa ima ustaljen pretok 300 kubičnih metrov na sekundo.

Poplavne površine ob posameznih rekah v porečju Ljubljanice in ob Pesnici se počasi zmanjšujejo. Na običajnih mestih se razlivajo Ledava v spodnjem toku in Dravinja.

V naslednjih urah lahko ob močnejših krajevnih nalivih hitro narastejo posamezne manjše reke in hudourniki. Tako je narasla Gradaščica, ki se je v zgornjem toku ponovno razlila, še opozarja Arso in dodaja, da se bodo v ponedeljek pretoki rek zmanjševali.

da/bdo
© STA, 2023