V Zgornji Savinjski dolini nadaljevali odpravljanje posledic, na tem območju številni plazovi

Luče/Solčava, 6. avgusta - V Zgornji Savinjski dolini se je cel dan nadaljevalo odpravljanje posledic naraslih voda. Nadaljevali so z vzpostavljanje cestnih povezav, čiščenjem naplavin in urejanjem električnih povezav. Ujma je povzročila veliko razdejanje, na tem območju so številni plazovi, ki bi ponekod lahko dodatno ogrozili objekte.

Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite (CZ) za Zahodno štajersko regijo Janez Melanšek je za STA povedal, da je na območju Gornjega Grada, Mozirja, Luč, Ljubnega in Solčave ogromno plazov. Danes si je ogledal območje v Ljubnem, kjer je plaz odnesel hiše.

Po besedah Melanška so do Luč in Solčave že v soboto vzpostavili dostop preko Jezerskega, medtem ko prek Ljubnega cestna povezave dlje časa ne bo možno vzpostaviti, saj je odneslo približno pol kilometra ceste.

Kot so v omenjenem regijskem štabu CZ navedli v izjavi za javnost, je do Luč preko Črnivca in Podvolovjeka ostalo še dobre tri kilometre neočiščenega območja, cesta bo najverjetneje odprta v ponedeljek. V ponedeljek bodo odprli tudi cesto do Laškega. Nekatere ceste so prevozne samo polovično, zato voznike opozarjajo, naj pozorno spremljajo signalizacijo.

Na območju so danes urejali tudi električne povezave. Elektriko ima po Melanškovih navedbah tudi že del Luč. Kjer dostop do elektrike še ni urejen, pa razmere rešujejo z agregati, je pojasnil. Vodo je za pitje še vedno treba prekuhavati, v veljavi ostaja tudi opozorilo pred gibanjem ob vodotokih.

Internet in mobilno telefonijo imajo vzpostavljeno tudi v Lučah in Solčavi, tudi tamkajšnje trgovine se trudijo, da bi se čim prej odprle. V Solčavo in Ljubno so danes dostavili gorivo.

Vse od Mozirja, preko Ljubnega do Luč in Solčave, je domačinom pomagalo 250 prostovoljnih in poklicnih gasilcev ter 60 vojakov. Vojska in policija na to območje s helikopterjem dostavljata hrano, vodo, zdravila, sanitetni material, zdravila, tudi gorivo. Po Melanškovih besedah do nekaterih po cesti ni možno dostopati. S helikopterjema pa so pregledali celotno območje. Reševalne ekipe so se tako po cesti ali po zraku uspele prebiti do vseh ljudi, ki so bili še odrezani od sveta, in danes življenjsko ogroženih ni več.

Ogromno škodo odpravljajo tudi v podjetjih v Zgornji Savinjski dolini, pri čemer prosijo za pomoč pri zagotavljanju cistern z vodo, da bi lahko proizvodne hale in skladišča oprali in očistili. Marsikje se bodo zaposleni v ponedeljek priključili sanaciji, da bi lahko čim prej začeli z normalnim delom, so zapisali v regijskem štabu CZ.

Dodali so, da so danes nadaljevali tudi evakuacijo tujih turistov iz Zgornje Savinjske doline, domov so se že vrnili turisti iz Avstrije, zvečer se bodo z dvema avtobusoma domov vrnili še Nizozemci. V dolini zaenkrat ostajajo turisti iz Belgije, Nemčije in Češke, ti se bodo predvidoma domov vrnili v ponedeljek.

Posledice neurja odpravljajo tudi v občinah Spodnje Savinjske doline ter Velenju, Šoštanju in Šmartnem ob Paki. V ponedeljek bodo Dars in nekatera druga gradbena podjetja na najbolj krizna območja poslala gradbeno mehanizacijo.

tz/moz
© STA, 2023