Golob se je von der Leyen zahvalil za ponujeno pomoč po poplavah

Ljubljana, 6. avgusta - Predsednik vlade Robert Golob se je danes v telefonskem pogovoru zahvalil predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen za vso ponujeno pomoč Sloveniji, ki se trenutno sooča z uničujočimi poplavami. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je dejala, da bo po napovedih v Bruslju von der Leyen Slovenijo predvidoma obiskala prihodnji teden.

Ljubljana.
Predsednik vlade Robert Golob.
Foto: Boštjan Podlogar/STA
Arhiv STA

"Iskrena hvala Ursuli von der Leyen za tople besede podpore in ponujeno pomoč Evropske komisije. Gre za močan izraz evropske solidarnosti in povezanosti, ki ga izrazito cenimo," je besede Goloba na omrežju X, nekdanjem Twitterju, objavila vlada.

Fajon je medtem danes opravila pogovore z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom in španskim zunanjim ministrom Josejem Manuelom Albaresom, čigar država trenutno predseduje Svetu EU.

"Razmere v Evropskem svetu in Evropski službi za zunanje delovanje spremljajo z veliko zaskrbljenostjo in izrekajo vso solidarnost. Zagotavljajo polno pomoč Sloveniji," je zapisala na omrežju X in dodala, da bo po napovedih v Bruslju von der Leyen Slovenijo predvidoma obiskala prihodnji teden.

Predsednica Evropske komisije je sicer v soboto na omrežju X zapisala, da je EU na strani slovenskega ljudstva in dodala, da bo zagotovila mobilizacijo pomoči, ko bo to potrebno.

Po ocenah Goloba bo škoda ujme v Sloveniji verjetno presegla 500 milijonov evrov. Vlada je zato v soboto na seji potrdila, da bo Evropski komisiji posredovala vlogo za pomoč iz solidarnostnega sklada EU, ki državam članicam v primerih naravnih nesreč zagotavlja nepovratna sredstva.

Med drugim se lahko iz sklada financira urejanje prizadetih območij, zdravstveno oskrbo prizadetega prebivalstva ter takojšnjo usposobitev infrastrukture in objektov na področju energetike, pitne vode, odpadnih voda, telekomunikacij, prometa, zdravja in izobraževanja.

Doslej je Slovenija že zaprosila za pomoč prek mehanizma za civilno zaščito, a kot je v soboto pojasnil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, bi lahko pomoč pridobila tudi iz drugih sredstev EU.

Med njimi je naštel evropsko krizno rezervo za kmetijstvo, s katero bi se dalo pridobiti podporo za pokritje uničenja pridelkov in kmetijske mehanizacije. Omenil pa je tudi razpoložljiva sredstva v obstoječih programih EU, kot so kohezijska sredstva, sredstva iz evropskega sklada za regionalni razvoj in evropskega instrumenta za okrevanje in odpornost.

rpe/mc/mc
© STA, 2023