V Celju so se razmere umirile, odpirajo se zbirni centri za odpadke

Celje, 6. avgusta - Razmere v Celju so se po katastrofalnih poplavah povsem umirile, pospešeno poteka sanacija škode, zaprtih ostaja nekaj mostov in cest. Od danes je odprt zbirni center za odpadke Bukovžlak, pa tudi ostali zbirni centri, ki so v upravljanju Simbia. Celje je v soboto zvečer obiskal minister za okolje Bojan Kumer.

Celje.
Narasla Savinja na območju Celja.
Foto: Urška Kristan Kastner/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili s celjske občine, je minister za okolje, podnebje in energijo Kumer Celje obiskal v soboto zvečer in se srečal z županom Matijo Kovačem, poveljnikom Poklicne gasilske enote Celje Borisom Žnidarkom in direktorjem Elektra Celje Borisom Kupcem. Pogovor je tekel o sodelovanju pri intervencijah ob ujmah, o oskrbi Celja in regije z elektriko, zadnjih sklepih vlade glede odpravljanja posledic ujm.

Celje jo je sicer v tokratnih poplavah na račun izvedenih protipoplavnih ukrepov odneslo dobro, je v soboto ocenil Kovač. Pretok Savinje je močno upadel že v soboto, danes pa še vedno ostaja zaprtih nekaj mostov in cest.

Po zadnjih informacijah, ki so jih posredovali z občine, bodo v roku nekaj ur odprti cesta med Skalno kletjo in Zagradom ter peš most pri sotočju Voglajne in Savinje. Zaprti ostajajo most čez Savinjo na Polulah, splavarski most in levška brv. Povezava z Laškim, ki je bil prav tako močno prizadet - poplavljenih je bilo več kot 120 večstanovanjskih, stanovanjskih in gospodarskih objektov, zaradi nevarnosti plazov so morali evakuirati tudi več oseb -, naj bi bila vzpostavljena predvidoma do večera.

Vsaj nekaj dni bo zaradi naplavin in porušenih dreves ostal zaprt mestni park, zaprto je tudi drsališče, ki je bilo poplavljeno, višina vode na objektu pa je segla celo višje kot v poplavah v začetku devetdesetih let. Na drsališču bodo k sanaciji pristopili takoj, ko bo to mogoče, najprej se bodo lotili sanacije strojnice. Utekočinjen amoniak, ki se uporablja pri pripravi ledu, je pod nadzorom, zagotavljajo v družbi ZPO Celje, ki je upravljalec večjih športnih objektov v Celju.

Ostali športni objekti in tudi tri parkirne hiše v upravljanju ZPO Celje so sicer ostali suhi in nepoškodovani. Kritično je sicer bilo stanje na letnem kopališču, ki je v neposredni bližini Savinje in potoka Ložnica, saj je do razlitja vode v kopališče manjkalo le nekaj centimetrov.

V občinah Celje, Vojnik in Šrote še vedno velja ukrep prekuhavanja vode. Rezultati analiz vode bodo znani predvidoma v torek.

V Celju sicer danes pospešeno poteka sanacija škode po poplavah, zlasti na območjih Medloga, Špice, Zagrada in v mestnem parku.

Iz družbe Simbio so medtem sporočili, da so od danes odprti zbirni centri za odpadke Bukovžlak, Žalec, Braslovče, Prebold, Vransko in Polzela, zaprt ostaja le zborni center Vojnik. Zbirni centri so odprti med 10. in 16. uro. Danes je že odprta tudi mestna tržnica.

uk/jb
© STA, 2023