V Laškem Savinja upada, glavna cesta za zdaj še zaprta z obeh strani

Laško, 6. avgusta - Savinja je v Laškem začela upadati, še vedno pa glavna cesta tako iz Celja kot iz Rimskih Toplic ni prevozna. Kot je za STA povedal župan Marko Šantej, bodo pristojni okoli poldneva opravili statični pregled vseh mostov, trenutno pa poteka črpanje meteornih vod iz podvozov in čiščenje ceste, tako da bi cesto popolne ali zvečer spet odprli.

Laško.
Posledice nalivov na Laškem.
Foto: Kabinet župana Občine Laško
Arhiv STA

Ob tem na občini naprošajo za upoštevanje navodil in spoštovanje ekip za zaščito in reševanje, saj ne potrebujejo dodatnih ovir na deloviščih.

Sicer pa v občini poteka tudi sanacija poplavljenih območij, kjer je zalilo več kot 120 objektov, tako stanovanjskih hiš kot nekaterih javnih ustanov, med drugim kulturnega centra, policijske postaje, medtem ko je od gospodarskih subjektov največ škode utrpelo termalno zdravilišče Thermana.

Škodo na mostovih in cestah bodo po njegovih besedah ocenjevali potem, ko se bo raven gladine Savinje še znižala, so se pa zjutraj spet začeli pojavljati novi plazovi in poslabševati razmere na nekaterih plaziščih. Iz enega od večstanovanjskih objektov so morali zaradi novega plazu izseliti tri družine, pregledali so še tri druge nove lokacije, medtem ko je še iz maja in junija v občini odprtih okoli 25 plazišč.

V času od začetka tokratnega poplavnega vala so morali poskrbeti za nekaj ljudi, ki niso njihovi občani, a so obstali na cesti in niso mogli nadaljevati poti proti Celju ali Zidanem mostu, zato so za njih zagotovili začasne namestitve v mestnih nočitvenih objektih. Nekaj občanov so ob tem morali izseliti iz varovanih stanovanj, ki so odšli k sorodnikom ali v njihove zmogljivosti.

V laškem zdravilišču je bilo te dni skoraj 600 gostov, za katere je Thermana po besedah Šanteja zelo dobro poskrbela. Že pred začetkom poplavljanja Savinje so zaradi neugodne napovedi kuhinjo preselili iz spodnjih v višje prostore ter tako poskrbeli za goste. "Vsi razumejo razmere in so potrpežljivi. Na srečo je šlo le za materialno škodo, tako da so bili vsi na varnem," je še dodal župan Laškega.

gm/jb
© STA, 2023