Trgovine po novem začasno lahko odprte tudi ob nedeljah in praznikih

Ljubljana, 6. avgusta - V času intervencije po poplavah je na podlagi posebne odredbe po novem dovoljeno obratovanje trgovin z živili, tehničnim blagom ali otroško opremo tudi ob nedeljah in praznikih. Cilj v soboto sprejetega ukrepa je, da bodo prizadeti lahko hitreje izvedli sanacijo. Trgovine bodo lahko obratovalni čas podaljšale tudi ob delavnikih.

Ljubljana.
Trgovina, police, prodaja, nakupovanje.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Kot je v soboto pojasnil civilne zaščite Srečko Šestan, bodo trgovine same določale odpiralni čas. Po državi je že v soboto odprla vrata večina trgovin na prizadetih območjih, je pa dostop do njih ponekod otežen. Kot so že sporočile nekatere trgovske družbe, bodo nekatere njihove poslovalnice odprte tudi danes. Sicer pa v trgovine na prizadetih območjih pospešeno dostavljajo pitno vodo v embalaži ter druga osnovna živila, danes pa bodo odprte tudi nekatere trgovine s tehničnim blagom.

Vlada pa je izdala tudi odlok o začasnih ukrepih v upravnih zadevah za preprečevanje posledic poplav, ki je začel veljati danes. Med drugim v zadevah iz državne pristojnosti odpravlja krajevno pristojnost za sprejem vlog. Vloge, ki jih sprejemajo in obravnavajo upravne enote, bo tako mogoče vložiti na katerikoli upravni enoti v državi. Hkrati bo mogoče vlagati vloge po elektronski poti brez kvalificiranega elektronskega podpisa. Za sedem dni so tudi podaljšani vsi procesni roki.

bst/mrn
© STA, 2023