Iz Črne na Koroškem ni poročil o poškodovanih, s helikopterji bodo evakuirali nekaj oseb

Ljubljana/Črna na Koroškem/Solčava, 5. avgusta - Iz Črne na Koroškem ni poročil o poškodovanih, nekaj oseb bodo evakuirali s helikopterji, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin. S helikopterji bodo tja dostavili tudi hrano, vodo in gorivo. Preko komunikacijskih kanalov so uspeli vzpostaviti povezavo tudi s Solčavo.

Slovenija.
Ekipe gorskih reševalcev evakuirajo ljudi iz najbolj ogroženih področij in na območja dostavljajo pakete s pomočjo v neurjih prizadetim prebivalcem.
Foto: FB Gorska Reševalna Zveza Slovenije

Največje težave z dostopnostjo so še vedno na Koroškem in v Zgornje Savinjski dolini, je dejal Behin.

Do Črne na Koroškem so prekinjene vse cestne povezave, vključno z avstrijsko. Kljub temu se je tja mimo preprek ob pomoči Slovenske vojske uspelo prebiti prvim enotam zaščite in reševanja. Zdaj potekajo aktivnosti za lažjo dostopnost za intervencijske enote in oskrbo prebivalstva. "Gre za zelo zahteven teren, ki je dostopen s posebnimi vozili," je dejal.

Obrambni minister Marjan Šarec je v Mozirju za medije dejal, da Slovenska vojska med prednostne naloge šteje prav vzpostavitev stika s Črno na Koroškem, poleg fizičnega stika mora postaviti tudi repetitorske postaje, da z od sveta odrezano občino vzpostavijo zvezo.

Letalske enote vojske in policije so v Črno na Koroškem dostavile prve pošiljke hrane in vode. Dostavili bodo tudi gorivo, ki ga potrebujejo za delovanje agregatov in repetitorskih postaj, da se ohrani vsaj komunikacijsko povezavo in normalno delovanje sistemov, ki so nujni za zagotavljanje kolikor toliko normalnega bivanja, je pojasnil Behin.

"V Črni na Koroškem bodo še nekaj časa zelo zahtevne razmere," je opozoril. Dostopnost in zagotavljanje osnovnih življenjskih pogojev se sicer izboljšujejo, a bodo kljub temu s helikopterji evakuirali nekaj oseb. Nekateri objekti namreč niso primerni za bivanje, zato bodo osebe evakuirali v bolj primerna bivališča, je pojasnil. O pomembnejših poškodbah prebivalcev nimajo obvestil.

Težave z dostopnostjo so tudi v drugih koroških občinah, denimo na Prevaljah. Težave nastajajo pri dostopnosti do osnovnih živil. V tej luči popisujejo potrebe, da se bo lahko izboljšalo trgovinsko dostavo in normaliziralo delovanje na območju Koroške.

Na Savinjskem se vodotoki umirjajo, a še ne upadajo bistveno. Na terenu so ekipe, ki pregledujejo mostove, vzpostavljene so tudi nove povezave, tako da je Savinjska dolina dostopna vsaj v srednjem delu, je dejal Behin.

Do severnega dela Savinjske doline je dostop onemogočen. Tudi s pomočjo svoje IT opreme so vzpostavili komunikacijo s Solčavo. S tem bodo olajšali tudi komunikacijo med prebivalci in njihovimi svojci.

Tudi obrambni minister je v Mozirju dejal, da je situacija v Savinjski dolini med najzahtevnejšimi.

Kot je še spomnil, so danes na vladi sprejeli sklep, da država iz tujine sprejme pomoč v obliki mehanizacije, predvsem tovornjakov in pontonskih mostov. Vojska na terenu trenutno razpolaga s 600 ljudmi, prisotni pa bodo toliko časa, kot bo potrebno, je povedal.

lte/lem/moz/mlu/mrn/mrn
© STA, 2023