V občini Ljubno odneslo štiri hiše, številni turisti ujeti

Ljubno ob Savinji, 5. avgusta - Razmere v Zgornji Savinjski dolini so še naprej kritične. V občini Ljubno so narasli vodotoki in plazovi odnesli štiri hiše, brez strehe nad glavo je od 15 do 20 ljudi. Številne občane so evakuirali, tudi turiste, nekateri med njimi so ostali brez avtomobilov. Tudi v občini Mozirje je ujma za seboj pustila veliko razdejanje.

Mozirje.
Zračni posnetki Poplav na območju Mozirja.
Foto: Gasilci Mozirje
Arhiv STA

Zgornja Savinjska dolina, do katere so prekinjene nekatere prometne povezave, ima, podobno kot druge regije, težave pri preskrbi z vodo in elektriko. Iz Ljubnega trenutno prebijajo ceste proti Rečici in Mozirju, da bodo lahko goste, ki so zdaj nastanjeni v osnovni šoli in turističnih objektih, napotili na varno drugam.

Na območju občine je okoli 150 turistov, veliko jih je ostalo tudi brez avtomobilov, tako da zanje iščejo možnosti transportov do večjih središč, da bodo lahko od tam odpotovali domov, je za STA danes povedal župan Občine Ljubno Franjo Naraločnik.

Je pa v občini po njegovih besedah kar nekaj družin, ki so ostale popolnoma brez vsega. Trenutno od 15 do 20 oseb nima svojega doma, še dve hiši sta v izjemno veliki nevarnosti zaradi grozečih plazov.

Po Naraločnikovih besedah so na terenu vse razpoložljive službe, ki pomagajo in nadalje preverjajo razmere, na poti je tudi pomoč pripadnikov vojske. Župan upa, da se bo vojska čim prej prebila do njih, saj poleg mehanizacije za odpravljanje posledic ujme potrebujejo tudi vodo in prehrano.

Obrambni minister Marjan Šarec je v Mozirju za medije dejal, da je situacija v Savinjski dolini med najzahtevnejšimi, saj je več občin nedostopnih. Pripadniki Slovenske vojske so se sicer uspeli peš prebiti do Črne na Koroškem, še vedno pa se prebijajo v Luče in Ljubno.

Savinja je prestopila bregove v Mozirju, kjer takšne ujme, kot je bila tokratna, tudi najstarejši prebivalci občine ne pomnijo. Kot je za STA povedal župan Ivan Suhoveršnik, je reka za seboj pustila pravo razdejanje. Zalilo je okoli 200 hiš na trgu in v nekaterih zaselkih, poplavilo je igrišča in Mozirski gaj.

Občani in intervencijske službe danes že odpravljajo posledice poplav, na pomoč so priskočili tudi skavti, želijo si še pomoči Slovenske vojske. Župan upa, da bodo lahko s pomočjo mehanizacije v dveh dneh uredili dostop do vseh hiš. Med drugim je v zaselku Lepe njive hudournik popolnoma spremenil smer ter poplavil in poškodoval mostove.

V občini je ogromno različnih naplavin, za katere bi po županovih besedah radi, da se zbirajo na enem mestu in nato ustrezno odstranijo. Sicer pa bo v prihodnje po županovih besedah k sanaciji cest, plazov in druge infrastrukture potrebno pristopiti načrtno.

Za oceno škode bo treba počakati, da se vodostaj vode zniža, nakar se bo šlo v pregled mostov, cest in oceno, katere ceste je mogoče hitro vzpostaviti kot prevozne, je povedal Šarec. Ob tem je že sedaj videti, da je škoda ogromna, je dodal.

lte/vpu/mrn/mrn
© STA, 2023