Predsednica Pirc Musar na prizadetih območjih ob Savinji

Nazarje, 5. avgusta - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes obiskala prizadeta območja v občinah Nazarje, Mozirje, Rečica ob Savinji in Braslovče. "Zdaj vem in verjamem, da je to najhujša katastrofa v samostojni Sloveniji," je dejala pred poplavljeno tovarno BSH Hišni aparati. Zahvalila se je vsem, ki so reševali ljudi in premoženje, ter pozvala k pomoči.

Letuš.
Predsednica Pirc Musar na prizadetih območjih ob Savinji.
Predsednica republike Nataša Pirc Musar in župan občine Braslovče Tomaž Žohar.
Foto: Nejc Šporin/UPRS

Letuš.
Predsednica Pirc Musar na prizadetih območjih ob Savinji.
Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je srečala z domačini in gasilci.
Foto: Nejc Šporin/UPRS

Razmere ob reki Savinji, ki je minule dni močno narasla in povzročila ogromno škodo okoliškim krajem, je opisala kot grozljive. "Iskrena zahvala vojski, policiji gasilcem, civilni zaščiti, predvsem pa ljudem, ki pomagajo soljudem," je dejala in opisala požrtvovalnost in pripravljenost na pomoč sokrajanom. Tudi v reševalnih akcijah se je po njenih besedah še enkrat pokazala izjemna zavzetost, za katero so hvaležni tudi tuji turisti, ki so jih ob Savinji rešili iz praktično nemogočih razmer.

"Ko bo voda odtekla, takrat se bo prava obnova šele začela, tedaj ne smemo pozabiti na Slovenijo, na ljudi, ki so utrpeli škodo," je dejala in pozvala vse, ki to lahko, naj organizirano priskočijo na pomoč v delovnih akcijah, ki bodo potrebne za odpravo škode. Ni je mehanizacije, ki bi lahko nadomestila tisoče rok, ki bodo potrebne za obnovo, je dejala.

"Ne smemo pozabiti na gospodarstvo, na šole, socialne zavode," je še dejala in dodala, da sta bila na današnji seji sveta za nacionalno varnost navzoča oba pristojna ministra, Matjaž Han in Luka Mesec, ki bosta zagnala ukrepe na svojih področjih. Ogledala si je poplavljeno podjetje BSH Hišni aparati Nazarje, od katerega je skupaj s kooperanti odvisnih 2700 ljudi, ter se sestala z direktorjema.

"Narava je pokazala zobe, a na koncu bodo ljudje, Slovenke in Slovenci, vzeli lopate v roke in verjamem v Slovenijo," je dejala in še enkrat pozvala k pomoči in solidarnosti.

bst/mrn
© STA, 2023