Vlada s priporočili o ravnanju po poplavah v izogib nadaljnji škodi

Ljubljana, 5. avgusta - Po poplavah, ki so prizadele državo, je vlada objavila priporočila o ravnanju v izogib morebitni nadaljnji škodi. Prebivalce na poplavljenih območjih med drugim opozarja na to, da je voda, ki je poplavila območja in prostore, onesnažena in da je v tem primeru potrebna tudi pazljivost pri ravnanju z električnimi napravami.

Voda, ki je poplavila območja in prostore, je onesnažena, ker so v njej lahko kanalizacijska voda, odpadki, trupla živali, nevarne snovi, večji predmeti in blato. Prebivalci naj bodo previdni tudi ob poškodbah vodovodnega omrežja, dokler ne dobijo sporočila, da je voda neoporečna.

"Predvsem pa ne pijte vode iz vodnjakov. Vodo pred uporabo prekuhajte ali razkužite oziroma uporabite vodo iz plastenk," so zapisali pri vladi.

Ob odpravljanju posledic nesreč naj se prebivalci ustrezno zaščitijo. Iz poplavljenih prostorov naj izčrpajo vodo in odstranijo naplavine, poplavljene naprave in opremo, nato pa očistijo ter s sredstvi za razkuževanje razkužijo tla in stene teh prostorov. Enako velja za predmete, ki so bili v stiku z vodo. Če jih ni mogoče očistiti, naj jih zavržejo.

Očiščene in razkužene prostore naj prebivalci redno zračijo in ogrevajo. Za hitrejše sušenje lahko uporabijo tudi naprave za razvlaževanje. Vendar pa naj bodo pri ravnanju z električnimi napravami previdni in poskrbijo za varnost pred udarom električnega toka in požarno varnost.

V primeru izpada elektrike vlada svetuje, da se za razsvetljavo uporabijo baterijske svetilke ali svetilne palice, ne pa vžigalic, sveč in odprtega ognja, ker lahko zaradi morebitnega uhajanja plina in hlapenja razlitih vnetljivih tekočin nastaneta eksplozija ali požar.

O pretrganju telefonske, električne, vodovodne ali plinske napeljave oziroma o poškodbah na njih naj obvestijo pristojne službe, električne naprave pa naj pred ponovnim priklopom dobro presušijo. Vlada sicer svetuje, naj električno napeljavo in naprave, ki so bile poplavljene, pregleda strokovnjak.

O razlitju vnetljivih tekočin, kot so kurilno olje, bencin in podobno, naj obvestijo pristojne službe.

Vlada svetuje tudi, naj temeljito pregledajo in preverijo stanje stavb in morebitnih poškodb, kot so izpodjedeni temelji in razpoke, ki so lahko nevarni, stenske in talne obloge pa naj po potrebi zamenjajo. Poškodbe naj tudi fotografirajo za prijavo škodnega primera.

Poleg tega svetuje, naj ne uživajo hrane, ki je bila v stiku s poplavno vodo, niti pridelkov s poplavljenih vrtov in njiv. Ob morebitnih poškodbah kože pa priporoča obnovo zaščite proti tetanusu.

Kot je še zapisala vlada, naj se prebivalci za informacije o stanju na terenu obrnejo na lokalne skupnosti, številko 112 za klic v sili pa uporabljajo le v najnujnejših primerih.

kb/mrn
© STA, 2023