Na jugu Avstrije kljub manj obilnem deževju ostajajo zaskrbljeni

Celovec, 5. avgusta - Na jugu Avstrije kljub manj obilnem nočnem deževju ostajajo zaskrbljeni. Med najbolj ogroženimi ostaja Šentpavel v Labotski dolini, kjer oblasti pričakujejo nov poplavni val. V Lipnici so morali evakuirati dom starejših. Za danes pa se napoveduje prometni kaos, saj bo večino prometa proti Sloveniji preusmerjenega na predor Karavanke.

Avstrija, Lipnica.
Na jugu Avstrije kljub manj obilnem deževju ostajajo zaskrbljeni.
Foto: dpa/STA

V Šentpavlu v Labotski dolini so se zaenkrat ognili najhujšemu, saj jez nad krajem ni popustil, a se danes pričakuje nov poplavni val. Skrbi pa trenutno zbujajo zemeljski plazovi. Vseeno so že v petek evakuirali 70 domov. Razmere so kritične tudi na območju Vetrinja južno od Celovca, kjer so morali gasilci ponoči črpati vodo iz jezu, da ni prestopil bregov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Več hiš so evakuirali tudi v Labotu, potem ko se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov. Iz bližine Goslinskega jezera blizu Velikovca pa so evakuirali kamp in turiste namestili v bližnjo šolo. Že pred tem so evakuirali tudi kamp v bližini Zablaškega jezera.

Na avstrijskem Koroškem so za devet krajev na območju Velikovca in Volšperka razglasili opozorilo civilne zaščite, na območju Šentpavla in Libuč pa alarm.

V prvem delu noči sicer ni padlo toliko dežja, kot so sprva pričakovali, so poročali po radiu Kärnten.

Skupno je na avstrijskem Koroškem aktivnih okoli 2500 gasilcev in 100 vojakov, ki pomagajo prizadetim.

Hudo prizadeta je tudi avstrijska Štajerska, kjer za območja Lonča, Lipnice in jugovzhodnega dela dežele velja opozorilo civilne zaščite. V Lipnici so iz doma starejših ponoči evakuirali 27 ljudi. V bližnjih krajih so morali ljudi reševati celo s čolni in helikopterji.

Se pa zaradi številnih zaprtih cest danes pričakuje prometni kaos pred predorom Karavanke. Zaradi počitniške sezone je ta del avtoceste že tako obremenjen, zaradi zaprtega prelaza Ljubelj in zaprtega dela štajerske avtoceste v Sloveniji pa bo na Karavanke preusmerjenega še več prometa. Že zjutraj je bil pred predorom 14 kilometrov dolg zastoj.

set/rpe
© STA, 2023