V Posavju stanje ob Savi še obvladljivo, do najhujšega še ni prišlo

Krško/Brežice/Kostanjevica na Krki, 5. avgusta - Reke tudi v osrednji in jugovzhodni Sloveniji še poplavljajo. Sava poplavlja v večjem obsegu, v spodnjem toku bo dosegla največji pretok v prihodnjih urah. Po lokalnih informacijah naj bi se vodostaj pri Nuklearni elektrarni Krško nekoliko znižal, na Brežiškem pa Sava še narašča. Stanje je sicer še obvladljivo. Težav tudi še ni s Krko in Kolpo.

Jesenice.
Narasla Sava.
Foto: Alenka Vesenjak/STA
Arhiv STA

Na krški občini so za STA povedali, da je bila sicer noč burna, gasilci so bili v pripravljenosti, a se je do jutra končalo brez posebnosti.

Podobno je za Savin tok pod Hidroelektrarno Brežice ocenil brežiški župan Ivan Molan. Sava tam sicer še ogroža, a v naselja še ni prodrla. Zdržali so tudi rečni nasipi pri Termah Čatež, je navedel za STA.

V posavskem regijskem štabu civilne zaščite so zjutraj za STA ocenili, da je stanje na brežiškem še obvladljivo. Zaradi močnega deževja so sicer v Občini Brežice aktivirali gasilce prostovoljnih društev, ki polnijo protipoplavne vreče.

Nameščajo jih ob objektih ob Savi in Krki, ter črpajo vodo iz objektov. Okoliški gasilci so zvečer tudi evakuirali goste iz kampa Term Čatež. Teh je bilo približno 500. Vse, ki so to želeli, so namestili v brežiški športni dvorani, njihove avtomobile pa so parkirali na parkiriščih brežiških trgovskih središč.

Zaradi močnega deževja so v Občini Krško aktivirali gasilce prostovoljnih društev, ki nameščajo protipoplavne vreče ob Savi, kjer narasla voda ogroža stanovanjske in druge objekte.

Zaradi močnega deževja so gasilce aktivirali tudi na Sevniškem. Ti so poplavne vreče namestili v Dolenjem Boštanju, na Radni in na Hermanovi cesti v Sevnici, z mehanizacijo pa so izpod mosta očistili rečno plavje.

V Kostanjevici na Krki težav z naraslo Krko še ni. Ta sicer zadnje ure narašča po približno 16 centimetrov na uro. Kot je kostanjeviški župan Robert Zagorc ocenil za STA, Krka narašča prehitro, kar vzbuja tudi določeno bojazen. Stanje sicer spremljajo, je še povedal.

Ponoči se je ustalila sicer pred tem naraščajoča Kolpa. Po podatkih poveljnika črnomaljske civilne zaščite Jožeta Weisa se gladina Kolpe že niža. Kakšnih zapletov njeno naraščanje ni povzročilo. Glede na dolvodno količino vode pa težav s Kolpo ni bilo niti v njenem zgornjem toku. Težav zaradi narasle Kolpe danes ne pričakujejo, je še Weiss povedal za STA.

rbo/mrn
© STA, 2023