Na Hrvaškem aktivirali obvodni kanal za znižanje vodostaja Save

Zagreb, 5. avgusta - Hrvaška se pripravlja na poplavni val iz Slovenije in Hrvaške. Davi so aktivirali obvodni kanal Sava-Odra, da bi znižali vodostaj reke Save, zaradi česar so zaprte vse ceste, ki ga prečkajo. Občani Brdovca ob Savi so prejeli tudi že prva SMS-sporočila, ki svarijo pred poplavami. Medtem iz mesta Čabran že poročajo o poplavah.

Neurje je že v petek prizadelo mesto Čabran, blizu mejnega prehoda Babno Polje. Zaradi obilnih padavin se je razlila reka Čabranka, ki pa je zaradi nanosov vejevja skoraj podrla jez v središču mesta. Več gospodinjstev je utrpelo škodo, zaradi plazov je bila nekaj časa zaprta tudi cesta Plešče-Čabar, poroča hrvaški portal N1.

Hrvaška uprava za civilno zaščito je v petek sporočila, da so zaradi pričakovanega poplavnega vala in močnega deževja aktivirali obvodni kanal Sava-Odra. Ponekod pa se je Sava že razlila. Bližnje prebivalce so posvarili, naj bodo previdni na poplavnih območjih in naj se ne odpravijo na pot, če jim ni treba.

Oblasti pričakujejo, da bodo vodostaji Mure, Drave in Save dosegli visoke ravni in pretoke in da vrhunec še prihaja. Tomislav Novosel iz hrvaške službe za upravljanje voda Hrvatske vode je zjutraj za radio HRT dejal, da je trenutno pretok Save ob prihodu v državo okoli 3000 kubičnih metrov na sekundo. Pričakujejo, da bo narasel na okoli 3300 ali 3600 kubičnih metrov na sekundo, s čimer bi lahko bil pretok večji kot leta 2010.

Se pa glede na prve napovedi sedaj pričakuje nižji vodostaj Save na območju Zagreba, saj se je naraščanje reke upočasnilo, poroča portal Index.

Za celotno državo z izjemo širšega območja Reke so vremenoslovci sicer izdali rumeno opozorilo, za regije Split, Dubrovnik in Knin pa oranžno.

set/mrn
© STA, 2023