Zaradi obilnega deževja poplave na avstrijskem Koroškem

Velikovec, 4. avgusta - Obilno deževje je minulo noč in danes težave povzročalo na avstrijskem Koroškem, zaradi poplav in zemeljskih plazov je zaprtih več cest. Razmere so najbolj napete v Labotski dolini, območje Železne Kaple pa ostaja odrezano od sveta. Opozorila civilne zaščite veljajo tudi za dele avstrijske Štajerske, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Razmere so trenutno najbolj napete v Šentpavlu v Labotski dolini, kjer bi lahko poplavil zadrževalni bazen nad krajem, zato so nocoj evakuirali prebivalce 70 hiš. Na varno so prepeljali tudi prebivalce štirih hiš naselja Bajdiše blizu Borovelj.

Območje Železne Kaple ostaja odrezano od sveta. Poplave grozijo tudi krajem Grabštanj, Suha, Ruda in Grebinj.

Na območju je v nekaj urah padlo po več deset litrov dežja na kvadratni meter. Na avstrijski strani prelaza Ljubelj je v 24 urah padlo skoraj 200 litrov dežja na kvadratni meter, kar je toliko kot običajno v enem mesecu. Višina vode je ponekod dosegla rekordne ravni.

Razmere so se nocoj zaostrile tudi v Celovcu. V četrti Viktring, kjer bi lahko popustil jez, zato tam velja opozorilo civilne zaščite.

Najvišja stopnja ogroženosti zaradi obilnih padavin velja predvidoma do sobote opoldne, so danes sporočili iz meteorološkega urada GeoSphere Austria. Najbolj intenzivne padavine na območju pričakujejo v noči na soboto.

Zaradi obsežnih poplav so prebivalcem naročili, naj ostanejo doma, na pomoč so poklicali tudi vojsko, ki med drugim pomaga pri polnjenju protipoplavnih vreč. Medtem so vzpostavili tudi deželni krizni štab, poroča APA. Okoli 80 vojakov pomaga tudi na ogroženih območjih na avstrijskem Štajerskem.

Zaradi zemeljskega plazu je zaprta cesta v Rožu, zaradi poplav pa več cest na območju Velikovca.

Zaprte so tudi ceste proti Sloveniji preko prelazov Jezersko in Ljubelj, pot proti Sloveniji je z avstrijske Koroške mogoča samo skozi predor Karavanke, poroča APA, ki navaja avstrijsko avto-moto zvezo ÖAMTC. Ob tem opozarjajo, da bodo konec tedna pred predorom predvidoma nastali zastoji.

O poplavljenih kleteh in cestah poročajo tudi iz avstrijske Štajerske. Zlasti so prizadeti območje Lonča, Lipnice ter jugovzhod dežele, kjer je civilna zaščita popoldne izdala opozorilo. Dopoldne je bilo okoli 4000 gospodinjstev brez elektrike, popoldne so oskrbo z električno energijo znova vzpostavili.

Močno deževje je prizadelo še deželo Gradiščansko, odkoder poročajo o poplavljenih kleteh in podrtih drevesih. Na Tirolskem pa svarijo pred poplavami, saj do nedelje pričakujejo obilne padavine.

mc/set/sk/lkr/akt/bg
© STA, 2023