Pri evakuacijah pomagajo tudi policisti

Ljubljana, 4. avgusta - Obilno deževje, ki je to noč zajelo Slovenijo in še traja ter v večjem delu države pušča za sabo razdejanje, cel čas spremlja tudi policija. Njihove aktivnosti so v prvi vrsti usmerjene v reševanje življenj ljudi. Med drugim so iz stavbe rešili dva otroka, na območju naselja Most v občini Žirovnica pa so pomagali pri evakuaciji 18 oseb.

Kot so zapisali na spletni strani, so policisti življenja reševali in še rešujejo predvsem na območju Kamnika, Medvod in Komende, pa tudi na širšem celjskem območju. Na najbolj izpostavljenih območjih pomoč nudijo trije policijski helikopterji. Iz Mengša, Celja, Nazarij in Raduhe rešujejo mamice z otroki in nosečnice ter jih predajajo nujni medicinski pomoči.

Policisti spremljajo številne nevšečnosti tudi na Severnem Primorskem, predvsem na Idrijskem, Cerkljanskem in Tolminskem, ter na širšem celjskem območju. Policisti so na izpostavljenih točkah, ker skrbijo za zapore cest, red, pomagajo pri obvozih, pomagajo tudi pri reševanju živine. Vseskozi preverjajo stanje na terenu, tudi iz zraka, in sodelujejo z drugimi službami za reševanje, so zapisali.

Prizadevanja policije je na večerni novinarski konferenci izpostavil tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Kot je dejal, slovenska policija že od zgodnjih jutranjih ur izvaja tako redne kot izredne naloge. Pri slednjih sta sodelovali tudi letalska enota, najprej z dvema helikopterjema in potem še s tretjim v popoldanskem času, ter gorska enota.

Policija je odprla tudi vrata policijske akademije v Tacnu za ljudi, ki so jih ogrozile poplave. "Imamo do 120 kapacitet z vso potrebno prehrano, če bo treba, pa bomo zagotovili dodatne namestitve v vadbenem centru Vinka Beznika v Gotenici," je dejal.

Bil pa je kritičen do tistih, ki se še vedno vozijo po poplavljenih in poškodovanih cestah in mostovih in ne upoštevajo navodil pristojnih. Obenem si pride "kar lepo število ljudi na nek način ogledovati to poškodovano infrastrukturo in to pravzaprav moti intervencijske službe, prav tako je to nevarno početje", je dodal in napovedal, da bodo, če bo to potrebno, tudi kaznovali. "Kajti predvsem moramo v tem trenutku zagotoviti, da vse intervencijske službe, ko intervencija še teče, opravijo svojo nalogo," je dejal.

Znova je pozval vse, naj ostanejo doma, če je to le mogoče.

moz/sag/lem
© STA, 2023