Golob: Ujma povzročila verjetno največjo škodo v zgodovini samostojne Slovenije

Ljubljana, 4. avgusta - Današnja ujma je povzročila verjetno največjo škodo v naravnih nesrečah v zgodovini samostojne Slovenije, je na novinarski konferenci dejal predsednik vlade Robert Golob. Z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem sta zagotovila, da so na terenu vse razpoložljive enote, sprejeti nameravajo tudi pomoč iz tujine. Prebivalce sta pozvala k previdnosti.

Ljubljana.
Predsednik vlade Robert Golob.
Foto: Boštjan Podlogar/STA
Arhiv STA

Kot je dejal Golob, so za soboto sklicali sejo sveta za nacionalno varnost, saj želijo poenotiti odziv vseh akterjev za čim večjo učinkovitost. Sledila bo izredna seja vlade, po kateri bodo vložili novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Pričakuje, da jo bo DZ obravnaval že v torek ali sredo. "Z enim samim namenom: da pride pomoč hitreje do občin in do ljudi," je poudaril.

Vlada bo obravnavala tudi ponujeno pomoč iz tujine. "Razmere so res katastrofalne in prav je, da sprejmemo pomoč, ki je na razpolago," je dejal premier.

Minister Šarec je dodal, da bodo sprejeli tako pomoč drugih držav kot pomoč iz evropskega mehanizma, se pa morajo razmere najprej toliko umiriti, da bodo lahko tuje ekipe ustrezno razporedili na teren.

Kot je poudaril, razmere trenutno ostajajo izjemno resne, na terenu pa so vse razpoložljive enote. Trenutno je na razpolago do 500 vojakov, ki pa še niso vsi aktivirani, saj še ni omogočen dostop do vseh krajev, kjer bi potrebovali njihovo pomoč. "Upam, da bo jutri prevoznost cest toliko boljša, da bodo ekipe lahko prispele do vseh lokacij," je dejal.

Golob in Šarec sta vse prebivalce ob tem pozvala, da naj ne hodijo po opravkih, ki niso življenjsko pomembni. "S tem bi namreč ogrozili ne le sebe, temveč tudi interventne ekipe," je poudaril Golob. Številko 112 pa naj kličejo le v res nujnih primerih. "Sistem deluje, bodite potrpežljivi," je poudaril Šarec.

mlu/moz/mo/mo
© STA, 2023