Na zahodu države se hidrološka situacija umirja, reke poplavljajo na vzhodu

Ljubljana, 4. avgusta - Na zahodu države se hidrološka situacija umirja, vendar Poljanska Sora in Gradaščica še poplavljata, kaže zadnje zadnje hidrološko poročilo Arsa. Reke in hudourniški vodotoki hitreje naraščajo in tudi poplavljajo na vzhodu. V soboto bo večina manjših rek začela upadati, razmere na večjih se bodo postopno umirjale v soboto proti večeru in v nedeljo.

Težišče padavin se je v zadnjih urah pomaknilo nad vzhodno Slovenijo od porečja Kolpe na jugu do Koroške in Štajerske na severu. Na tem območju reke in hudourniški vodotoki hitreje naraščajo, med njimi predvsem Mislinja, Dravinja in Pesnica.

Savinja v spodnjem toku hitro narašča, poplavljene površine na tem območju se bodo še povečevale. Sava obsežno poplavlja v srednjem toku, kjer se bodo poplavljene površine ohranjale, v spodnjem toku pa se bodo poplave v prihodnjih urah še stopnjevale. Poplavljene površine ob Muri in ob Dravi dolvodno od jezu Markovci se bodo še nekoliko povečale, je Agencija RS za okolje zapisala v hidrološkem poročilu do 14. ure.

Kot navajajo, se je težišče padavin v zadnjih urah pomaknilo nad vzhodno Slovenijo od porečja Kolpe na jugu do Koroške in Štajerske na severu. Na tem območju reke in hudourniški vodotoki hitreje naraščajo, med njimi predvsem Mislinja, Dravinja in Pesnica.

Savinja v spodnjem toku hitro narašča, poplavljene površine na tem območju se bodo še povečevale. Sava obsežno poplavlja v srednjem toku, kjer se bodo poplavljene površine ohranjale, v spodnjem toku pa se bodo poplave v prihodnjih urah še stopnjevale. Poplavljene površine ob Muri in ob Dravi dolvodno od jezu Markovci se bodo še nekoliko povečale.

Na zahodu države se hidrološka situacija umirja, vendar Poljanska Sora in Gradaščica še poplavljata.

V soboto čez dan bo večina manjših rek začela upadati, razmere na večjih rekah se bodo postopno umirjale šele v soboto proti večeru in v nedeljo, še napovedujejo.

sag/mo
© STA, 2023