Tudi v Ljubljani sprožili sireno za nevarnost

Ljubljana, 4. avgusta - Na območju Ljubljane so poplave najbolj prizadele Vič na zahodu, območje Broda, Tacna in Vikrč na severu in Tomačevega, Sneberij in Zadobrove na vzhodu, so za STA povedali v Gasilski brigadi Ljubljana. Na območju porečja Save so zaradi poplavljanja reke razglasili splošno nevarnost in sprožili sirene, pa so na družbenih omrežjih zapisali na občini.

Ljubljana.
Narasel potok Mali graben ob Poti spominov in tovarištva v Murglah.
Foto: STA

Poveljnik Gasilske brigade Ljubljana Tomaž Kučič je pojasnil, da je po poplavah mogoče začeti obnovo na območju Viča, saj je voda že odtekla, na severu in vzhodu pa je še treba počakati, da voda odteče.

Vzpostavili so dve lokaciji za začasne namestitve prebivalcev, ki so morali zaradi poplave zapustiti domove. V sodelovanju s Policijsko akademijo v Tacnu je v njenih prostorih urejeno mesto za namestitev in prehrano za 70 do 90 oseb. Kot je Mestna občina Ljubljana (Mol) zapisala na družbenih omrežjih, je na tej lokaciji zatočišče že poiskalo 12 ljudi.

Druga začasna lokacija je po Kučičevih besedah Prostovoljno gasilsko društvo Zadobrova - Sneberje - Novo Polje. Prostora je za 20 do 30 ljudi. Medtem na Viču ni potrebe za začasne namestitve, je dodal.

Na Molu so v dopoldanskih urah kot najbolj izpostavljena območja navedli Kozarje, Vič in Dolgi most na zahodu in Tacen na severu. Kot so zapisali na svoji spletni strani, je takrat poleg Save v Tacnu poplavljala tudi Gradaščica v zgornjem toku.

V Tacnu je voda zalila kajakaški center. Na Kajakaški zvezi Slovenije so na družbenih omrežjih, kjer so objavili tudi fotografije, zapisali, da bo škoda izjemno velika.

Vse gasilske enote so odšle na ogrožena in poplavljena območja.

Namestnik poveljnika ljubljanske civilne zaščite Robert Kus je za STA dejal, da so se za proženje sirene, ki je okoli poldneva opozorila na splošno nevarnost, ki so jo razglasili za porečje Save v Ljubljani, odločili zaradi opozoril hidrologov, da bi Sava lahko prestopila bregove ne le na območju Tacna, kjer so ljudje tega vajeni, ampak tudi dolvodno, denimo na območju Sneberij. To se je popoldne tudi res zgodilo.

Sireno so sicer po Kusovih besedah sprožili preventivno, saj so ostali brez aktualnih podatkov o pretoku, ker merilna naprava ni več delala.

pse/moz/mo/mo
© STA, 2023