Han v ponedeljek s predstavniki gospodarstva o posledicah poplav

Ljubljana, 4. avgusta - Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je za ponedeljek sklical sestanek s predstavniki gospodarstva, namenjen oceni stanja in ukrepanja ob poplavah. Kot so sporočili z ministrstva, posledice poplav budno spremljajo, minister pa je s predstavniki gospodarstva že v stiku.

Ljubljana.
Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport budno spremljamo posledice poplav, ki so Slovenijo prizadele v današnji noči in se še povečujejo. V tem trenutku so najpomembnejša življenja ljudi. Tudi slovensko gospodarstvo je že enotno ponudilo svojo pomoč na prizadetih območjih," so zapisali.

Ker je obsežne težave po njihovih navedbah pričakovati tudi v gospodarstvu, je minister Han za ponedeljek sklical operativni sestanek z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije, Trgovinsko zbornico Slovenije, Turistično gostinsko zbornico Slovenije, Civilno zaščito RS in pristojnimi ministrstvi.

Na GZS so danes opozorili, da bodo posledice poplav za gospodarstvo ogromne. Nekatera podjetja so po njihovih navedbah utrpela večmilijonsko škodo in ponekod še več tednov ne bodo mogla zagnati proizvodnje. Državo so med drugim pozvali k pomoči v obliki subvencioniranja čakanja na delo za podjetja, ki bodo morala za dlje časa ustaviti proizvodnjo.

Prizadeta podjetja po njihovih navedbah v tem trenutku potrebujejo predvsem pomoč gradbenih strojev pri odstranjevanju posledic poplav, v nadaljevanju pa bodo potrebovala tudi pomoč pri popravilu električnih napeljav in strojev ter pri sušenju skladišč, proizvodnih in pisarniških prostorov.

mlu/bg
© STA, 2023