Poplave zajele tudi Koroško in Zgornjesavinjsko dolino

Celje/Slovenj Gradec, 4. avgusta - Poplave so zajele tudi Koroško in Zgornjesavinjsko dolino. Na Koroškem so številne ceste zaprte za promet, reke so že prestopile bregove, zalito je veliko hiš in kleti, sprožili so se tudi številni plazovi, so za STA danes povedali na slovenjgraški upravi RS za zaščito in reševanje. Občina Solčava pa je trenutno odrezana od sveta.

Mežica.
Poplave v Mežici.
Foto: STA

Kot so za STA danes povedali na omenjeni upravi, se razmere spreminjajo iz minute v minuto, zaprt je most pri Dravogradu, zelo težko je priti do Prevalj in Črne na Koroškem. Na svojih domovih je ujetih veliko Korošcev, ki kličejo na pomoč, saj jih voda zaliva.

V Slovenj Gradcu so morali že dvakrat sprožiti sireno zaradi izlitja reke Suhadolnice. V Črni na Koroškem pa gasilci zelo težko pridejo do krajanov, saj je reka Meža zalila center mesta, zelo visok je tudi vodostaj reke Drave v Dravogradu.

V Podpeci je meteorna voda zalila dvorišče in klet stanovanjske hiše. V Mušeniku zaradi zamašenega obcestnega propusta pa meteorna voda ogroža hišo in cesto. Cesta Črna na Koroškem-Sleme je zaradi plazu zaprta, obvoz je urejen. V Koprivni plaz ogroža hišo, zaradi zamašenega odvodnega jaška je ogrožena tudi tamkajšnje cesta.

Na Mariborski cesti v Dravogradu meteorna voda ogroža stanovanjsko hišo. Tam je meteorna voda podrla betonsko škarpo in odnaša cesto. Zajezen je Ojstriški potok na Podgradu. Večja količina blata, kamenja in vode pa je na regionalni cesti v Svetem Boštjanu.

V Dovžah pri Mislinji zamašen obcestni jašek ogroža lokalno cesto Dovže-Razborca.

V Ožbaltu v občina Podvelka gasilci iz kletnih prostorov stanovanjske hiše črpajo meteorno vodo.

V Tolstem vrhu pri Ravnah na Koroškem pa voda naraslega potoka ogroža hišo.

"Vsem tistim, ki kličejo na številko 112 svetujemo, da ostanejo v hišah, naj gredo v zgornje nadstropja, če je to možno, naj poskrbijo za svojo varnost," so še dejali na slovenjgraškem regijskem centru za zaščito in reševanje.

Poveljnik Civilne zaščite za Zahodno Štajersko Janez Melanšek je danes za STA povedal, da je večina cest v Zgornji Savinjski dolini neprevozna, do Občine Solčava pa se sploh ne more priti. Reka Savinja je namreč prestopila bregove, čez dan pa se težave z izlitjem reke pričakujejo na območju Laškega, ki naj bi bilo poplavljeno.

Regijski center za obveščanje Celje pa je sprožil sirene zaradi velike poplavne nevarnosti.

Tudi Občino Šoštanj so prizadele hude poplave, doslej so našteli več kot 30 plazov, zato so ponoči morali evakuirati eno družino iz hiše v Florjanu. Zjutraj so evakuirali tudi stanovalce iz stanovanja v centru Šoštanja in še dve osebi iz Topolšice, je za STA povedal šoštanjski župan Boris Goličnik.

Razmere v občini ocenjuje kot katastrofalne, vse pristojne službe pa so na terenu.

V celjski občini so bile sprožene sirene za splošno nevarnost, saj obstaja možnost razlivanja reke Savinje na širšem območju Celja. Reka Savinja hitro narašča, tako da lahko poplavni val iz Savinjske doline v Celju pričakujejo okoli 9. ure, so danes sporočili s celjske občine.

Celjsko podjetje ZPO je odprlo garažne hiše v mestu, vendar je zaradi nepredvidljivih razmer svetujejo, da je varneje, če občani avte parkirajo na obrobju mesta, in sicer na Hudinji, CityCentru oziroma višje ležečih območjih.

Celjska civilna zaščita opozarja občane, ki živijo v bližini rek, predvsem Savinje in Ložnice, da nemudoma začnejo umikati predmete z nižje ležečih delov, saj obstaja predvsem za reko Savinjo velika nevarnost razlivanja.

Občinski štab civilne zaščite je že aktiviran, pristojne službe izvajajo predvidene ukrepe zaščite po načrtu zaščite in reševanja pred poplavami. Tovrstni državni načrt je tudi že aktiviran.

lpc/spc/spc
© STA, 2023