Moški balvanski polfinale na SP brez slovenskega zastopstva

Bern, 1. avgusta - V Bernu v Švici se je začelo svetovno prvenstvo v športnem plezanju. V tekmovalno areno so se najprej podali tekmovalci v balvanskem plezanju. Kvalifikacije se niso razpletle po načrtih slovenske vrste. Luka Potočar, Zan Lovenjak Sudar in Anže Peharc se niso uvrstili v polfinale najboljše dvajseterice.

Ljubljana, Plezalni center Ljubljana.
Plezalna stena, plezalci, reprezentanca, šport.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Trije Slovenci so ostali pod robom polfinala. Moška odločilna kroga na balvanih, polfinale in finale, bosta na sporedu v petek, a brez slovenskega zastopstva.

Najboljši od slovenske trojice danes je bil 25-letni Korošec Lovenjak Sudar, ki je polfinale kot 21. zgrešil za malenkost, zgolj eno mesto ga je ločilo od napredovanja. Dva osvojena balvanska vrhova in dve osvojeni coni nista bili dovolj za polfinale.

Peharc, ki je imel letos težave s poškodbami, je bil na 27. mestu daleč od uvrstitve, ki jo je pred dvema letoma vpisal na SP v Moskvi. Takrat je bil na balvanih šesti, kar je še vedno njegov najboljši dosežek na SP.

Potočar, svetovni podprvak v težavnosti iz Moskve, na balvanih še ni tako zanesljiv, kot bi si želel. Prvenstvo je v prvi od disciplin končal na 37. mestu.

Veliko večja pričakovanja slovenska vrsta polaga v sredine ženske kvalifikacije v težavnosti, ko se bo na steno podala Janja Garnbret, s šestimi posamičnimi naslovi svetovne prvakinje rekorderka v plezalni karavani.

am/zza/am
© STA, 2023