Obudili recept za ljubljanski štrukelj iz leta 1868

Ljubljana, 7. junija - Na ljubljanskem Biotehniškem izobraževalnem centru so obudili recept za ljubljanski štrukelj, ki velja za najstarejši recept za štruklje v prvi izvirni slovenski kuharici leta 1868. Stoletje in pol stara sladica, sestavljena iz testa, pomarančnega polnila, vanilije, marmelade in mandeljnov, je sicer različica avstroogrske sladice osje gnezdo.

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Idejni pobudnik Anton Skubic iz Kavarne Be Trendy.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Nina Meh Savić z BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Slaščičarka in soavtorica sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja na BIC Ljubljana Stela Špoljar.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Slaščičarka in soavtorica sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja na BIC Ljubljana Francka Mršnik.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Nina Meh Savić z BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Slaščičarki in avtorici sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja na BIC Ljubljana Francka Mršnik in Stela Špoljar.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Idejni pobudnik Anton Skubic iz Kavarne Be Trendy.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Idejni pobudnik Anton Skubic iz Kavarne Be Trendy.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Etnolog Janez Bogataj.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Etnolog Janez Bogataj.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Etnolog Janez Bogataj.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Nina Meh Savić z BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Etnolog Janez Bogataj.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, kavarna Be Trendy.
Predstavitev sodobne interpretacije ljubljanskega štruklja, ki so jo pripravili na BIC Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Kot so pojasnili, se sodobni ljubljanski štrukelj od izvornega razlikuje v obliki, nova različica namreč spominja na vrtnice, saj štruklje narežejo že pred peko in spečejo v modelčkih. Ohranili so prvotne sestavine in nekoliko spremenili le razmerja ter postopek priprave. Prvotnemu receptu so dodali tudi domačo vanilijevo kremo začinjeno s pomarančo in ganache iz pomarančne čokolade, so pojasnili v sporočilu za javnost.

mph/spc/spc
© STA, 2023