Dnevi delovnega prava in socialne varnosti zlasti v luči napovedane zdravstvene reforme

Portorož, 25. maja - V Portorožu so se začeli Dnevi delovnega prava in socialne varnosti.

Portorož, Hotel Bernardin.
Dnevi delovnega prava in socialne varnosti.
Namestnica direktorja Inštituta za delo pri Pravni fakulteti v Ljubljani Katarina Kresal Šoltes, generalni direktor ZPIZ Marijan Papež, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan, predsednica ZSSS Lidija Jerkič, izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček, predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj, predsednik Društva za delovno pravo in socialno varnost Grega Strban.
Foto: Bojan Kralj/STA

Portorož, hotel Bernardin.
Dnevi delovnega prava in socialne varnosti.
Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan.
Foto: Katja Kodba/STA

Državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan je povedal da so v pripravi le manjši popravki zakona o delovnih razmerjih. Opozoril je, da vlada lahko vloži tudi predlog, ki ni usklajen z vsemi. Po besedah direktorja Gospodarske zbornice Slovenije Mitje Gorenščka se pogajanja zapletajo pri postopkih.

V strateškem svetu za zdravstvo se po besedah predsednika Erika Breclja strinjajo, da bi zdravnikom v javnem zdravstvu prepovedali opravljanje samoplačniških storitev za tisto, kar bi bolnik moral dobiti iz obveznega zavarovanja.

Po oceni predsednice Zveze svobodnih sindikatov Lidije Jerkič pa je socialni dialog vedno slabši. Pokojninska reforma pa je manj nujna od zdravstvene, je ocenil direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Marijan Papež.

bkr/lte/lte
© STA, 2023