PU Koper letos obravnavala enkrat več nezakonitih prehodov meje

Dragonja, 25. maja - Policijska uprava Koper je v prvih štirih mesecih letošnjega leta obravnavala 2919 oseb, ki so nezakonito prestopile državno mejo, kar je 96 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja oddelka za državno mejo in tujce Viljem Toškan. Skoraj vsi tujci zaprosijo za azil.

Koper.
Predstavitev delovanja policije na področju izravnalnih ukrepov, predvsem po vstopu Hrvaške v schengensko območje in ukinitvi mejne kontrole med Slovenijo in Hrvaško.
Vodja oddelka za državno mejo in tujce na PU Koper Viljem Toškan in načelnica Policijske postaje za izravnalne ukrepe Alenka Korošec Peruzin.
Foto: arhiv PU Koper

Po besedah Toškana večina, okoli 80 odstotkov tujcev, ki mejo prestopi nezakonito, to še vedno naredi peš, vse več pa jih pri tem uporablja javni prevoz in druga prevozna sredstva.

Med tujci, ki nezakonito prestopijo mejo, prevladujejo državljani Afganistana, sledijo državljani Konga, Burundija in Kube. Za večino Kubancev je ciljna država Španija.

Po besedah Toškana so lani največ nezakonitih prehodov meje beležili na območju Policijski upravi Koper, letos pa jih največ beležijo na Policijski upravi Novo mesto.

ako/bkr/lte
© STA, 2023