Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 23. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BRDO PRI KRANJU - Predstavniki stroke, politike in interesnih združenj razpravljajo o prihodnosti zdravstva. K temu jih je povabila predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki si želi pomagati poiskati strateške usmeritve in na njih poenotiti politike. Zbrani so govorili o predlogih rešitev zdravstva ter opozorili na problematiko financiranja, tudi zaradi vse starejšega prebivalstva.

LJUBLJANA - Sindikat osebnih asistentov je za v četrtek napovedal stavko zaradi vse slabših pogojev dela. Opozoril je tudi na neustrezno financiranje, ki je prepleteno z neurejenostjo dolgotrajne oskrbe. Stavkali bodo tako proti ministrstvu za delo kot vladi in ministrstvu za finance.

LJUBLJANA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je sprejela odstop direktorja Moderne galerije Aleša Vaupotiča. Za vršilko dolžnosti direktorice je z junijem imenovala Martino Vovk, kustosinjo in muzejsko svetovalko v Moderni galeriji.

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Janković je po zavrnitvi izdaje gradbenega dovoljenja za projekt Bežigrajski športni park s strani ministrstva za naravne vire in prostor napovedal sprožitev upravnega spora. Povedal je tudi, da med večinskim lastnikom družbe Bežigrajski športni park Jocem Pečečnikom in ministrstvom za kulturo potekajo pogovori o odkupu Plečnikovega stadiona.

LJUBLJANA - Predlog novele zakona o zaščiti živali, ki v delu javnosti povzroča precej razburjenja, razdvaja tudi poslance. V opoziciji so v prvi obravnavi v DZ poudarili, da je predlog treba umakniti in ga ponovno pripraviti s pomočjo stroke, medtem ko je koalicija opozorila na zavajanja glede pristojnosti pooblaščenih svetovalcev za zaščito živali.

LJUBLJANA - Višje sodišče je po navedbah ljubljanskega župana Zorana Jankovića zavrnilo pritožbo tožilstva zoper sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je njega in njegova sinova Damijana in Jureta oprostilo obtožb zaradi domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja. Sodba je s tem pravnomočna.

LJUBLJANA - Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je za prihodnje šolsko leto povečalo število vpisnih mest v srednjih šolah s 25.560 na 25.969. Kljub temu bo vpis omejilo več srednjih šol kot lani. Za programe vajeništva je prijavljenih 212 kandidatov. Največ zanimanja je za program avtoserviser.

LJUBLJANA - ZSSS je v pregledu okoli 200 plačilnih list, glede katerih so se nanjo v okviru odprtih vrat minuli teden obrnili delavci, v okoli 30 odstotkih odkrila napake in kršitve. Izstopali so nepravilno obračunani stroški prevoza na delo in nekateri dodatki.

LJUBLJANA - Rebalans državnega proračuna po mnenju glavnega tajnika šolskega sindikata Sviz Branimirja Štruklja ilustrira, da je odnos izvršilne oblasti do vzgoje in izobraževanja napačen, neustrezen in ne vodi k temu, da bi lahko v prihodnjih desetletjih zadržali kakovostno javno izobraževanje.

LJUBLJANA - V Slovenijo je prispelo osem članov širše slovenske družine, ki se je umaknila iz Sudana, kjer potekajo spopadi med vojsko in paravojaškimi silami za hitro posredovanje. Po pisanju Večera od okoli 10 Slovencev, ki so bili v Sudanu, v Slovenijo varno potujeta dve skupini po štiri, med njimi tudi družina iz Kartuma. Preostali Slovenci so v Port Sudanu ob Rdečem morju, ki ga je lažje zapustiti.

LJUBLJANA - Banke so v treh letošnjih mesecih ustvarile 152,3 milijona evrov dobička pred davki, kar je 57 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je bil s 128 milijoni evrov višji za 47 odstotkov. Po podatkih Banke Slovenije se obseg posojil še naprej zmanjšuje, predvsem pri kreditih podjetjem in drugim finančnim ustanovam.

MARIBOR - Mesto Maribor obeležuje enega od štirih spominskih dni, s katerim obeležujejo spomin na dogodke 23. maja 1991, ko je Jugoslovanska ljudska armada v času slovenskih priprav na razglasitev samostojnosti obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah in zahtevala izročitev slovenskih nabornikov, Mariborčani pa so zasedli ulice.

LJUBLJANA - Žirija za Delovo nagrado kresnik je izbrala peterico finalistov, ki se potegujejo za naziv najboljši roman leta. Posthumno je nominirala Lada Kralja za roman Ne bom se več drsal na bajerju, nominirani pa so še Materinska knjižica Katje Gorečan, Ženska s srebrnim očesom Katarine Marinčič, Zakaj ne pišem Dijane Matković in Na Klancu Tine Vrščaj.

LJUBLJANA - V Konzorciju so odprli 30. prodajno razstavo otroških knjig Bologna po Bologni, ki ponuja pregled trenutno najbolj aktualne kakovostne otroške literature, predstavljene na nedavnem sejmu v Bologni. Organizatorji so že zazrti v leto 2024, ko bo Slovenija častna gostja bolonjskega knjižnega sejma.

LJUBLJANA - Znani so letošnji nagrajenci Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev. Nagrado Ita Rina za življenjsko delo prejmeta Boris Cavazza in Špela Rozin. Bienalno nagrado častni LOK sekcije plesnih ustvarjalcev za življenjsko delo prejme Iztok Kovač.

HAAG - Skladatelj Matic Romih je na 69. mednarodni skladateljski tribuni Rostrum, na kateri predstavniki radijskih postaj vrednotijo posnetke sodobne glasbe, za skladbo Kvartopirci prejel nagrado za najboljši posnetek med mladimi skladatelji do 30 let. Opažena je bila tudi skladateljica Larisa Vrhunc s skladbo Tako tiho.

KRAGUJEVAC - Na 25. mednarodnem lutkovnem festivalu Zlata iskra v srbskem Kragujevcu je bila nagrajena uprizoritev Lutkovnega gledališča Ljubljana Moj dedek je bil češnjevo drevo v režiji Fabrizija Montecchija. Slednji je prejel nagrado za režijo, član igralskega ansambla LGL Matevž Müller pa je prejel nagrado za igralsko stvaritev v predstavi.

BOHINJ - Na cesti Bled-Bohinj je v ponedeljek zvečer voznik avtomobila trčil v medveda, ki je zaradi trka poginil. Nesreča se je zgodila v bližini naselja Nomenj.

bdo/jb/rbi/jes/bdo
© STA, 2023