Pregled - Slovenija, 21. 5. (nedelja)

Ljubljana, 21. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 21. maja.

ŠENTILJ - V soboto zvečer in ponoči so se sprožili še trije zemeljski plazovi, in sicer dva na območju občine Lenart in eden na območju občine Šentilj. Za sanacijo posledic so aktivirali dve gasilski enoti, poroča center za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje. V soboto se je tako skupaj sprožilo 21 plazov, aktiviranih je bilo 17 gasilskih enot, gasilci pa so odpravljali tudi posledice deževja.

RAČE - Neodvisni kandidat Samo Rajšp je novi župan občine Rače-Fram. Na današnjih nadomestnih volitvah po februarski smrti dolgoletnega župana Branka Ledineka je z 2039 glasovi volivcev, kar predstavlja 85,1 odstotka glasov, premagal Draga Cesarja, ki je prav tako kandidiral s podpisi volivcev, in prejel 357 glasov oziroma 14,9 odstotka. Kot so po vseh preštetih glasovih povedali na občinski volilni komisiji, je bila udeležba na nadomestnih županskih volitvah 37,4-odstotna.

VIPAVA - V Vipavi se je začel festival vina in kulinarike Okusi Vipavske. V dvorcu Lanthieri lahko obiskovalci poskusijo več kot 100 različnih vipavskih vin 30 različnih vinarjev in tradicionalne vipavske jedi, ki jih pripravljajo domači kulinarični mojstri, so sporočili iz RRA Rod Ajdovščina.

GORJE - Po mnenju nekdanjega ministra za zdravje Janeza Poklukarja je za rešitev izzivov v zdravstvu potrebna narodna zavednost, pri čemer potrebujemo poenotenje. Kot je dejal zbranim pri maši za zdravstvene delavce v Zgornjih Gorjah, je v tej luči prizadevanje za boljše zdravstvo pravzaprav plebiscitarna dejavnost. Dodal je, da gre za izbiro, ki nas definira kot narod.

KOPER - V Bertokih so oblikovali Skupnost civilnih iniciativ in krajevnih skupnosti Koper, ki si prizadeva za vzdržen prostorski razvoj. V skupnosti so kritični do postopka priprave občinskega prostorskega načrta (OPN). Opozarjajo, da občani niso bili vključeni v pripravo in da koprski župan Aleš Bržan zamegljuje problematiko nastajanja načrta.

LJUBLJANA - V prestolnici se je končala prva mednarodna šola urgentnih veščin za študente medicine v sodelovanju vodilnih organizacij iz zdravstva ter zaščite in reševanja, ki jo je pripravilo Društvo študentov medicine Slovenije. Kot je pojasnil organizator Boris Podobnik, je namen mednarodne šole v prvi vrsti izobraziti študente medicine o postopkih zdravstvene reanimacije in drugih postopkih, ki se uporabljajo v primeru kriznih situacij in iz sistema zaščite in reševanja.

ZAGREB - Nesreče nizozemskega letala Cirrus 20, ki je v soboto med letom iz Maribora v Pulj izginilo z radarja, ni preživel nihče, so danes sporočili hrvaški preiskovalci. Razbitine so našli na Mali Kapeli blizu Ogulina v Karlovški županiji. Identitete žrtev še niso uradno potrdili, šlo pa naj bi za tri nizozemske državljane.

RIGA - Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Latviji izgubila še šesto zaporedno tekmo , s čimer je izgubila tudi teoretične možnosti za obstanek med najboljšimi. S Slovaško je danes v Rigi izgubila z 0:1, na ponedeljkovi zadnji tekmi se bodo Slovenci pomerili še z reprezentanco Kazahstana.

BAKU - Jekaterina Vedenejeva je na evropskem prvenstvu v ritmični gimnastiki v Bakuju za Slovenijo osvojila prvo kolajno. V finalu s kiji, med osmerico se je uvrstila s šestim dosežkom, je danes prikazala brezhiben nastop in osvojila tretje mesto. V finalu s trakom, kamor se je uvrstila s tretjo oceno kvalifikacij, je bila četrta.

gm/gm
© STA, 2023