Pregled - svet, 21. 5. (nedelja)

Ljubljana, 21. maja - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 21. maja.

HIROŠIMA - Voditelji skupine G7 so ob koncu vrha v japonski Hirošimi ponovili vsestransko podporo Ukrajini v boju proti ruski agresiji. Vrha se je udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je predlagal, da bi julija pripravili mednarodni vrh o formuli za mir v Ukrajini. Ameriški predsednik Joe Biden pa je na dvostranskem srečanju z Zelenskim ob robu vrha napovedal nov paket vojaške pomoči za Ukrajino. Gre za topništvo, oklepna vozila in strelivo v vrednosti 375 milijonov dolarjev. Ena od osrednjih tem vrha so bili tudi odnosi s Kitajsko. Biden je dejal, da je skupina enotna v pristopu do Kitajske in potrebi po razvejanju dobavnih verig, da bi se izognili odvisnosti od ene države. Izrazil je pričakovanje na skorajšnjo otoplitev odnosov s Pekingom.

KIJEV/HIROŠIMA - Potem ko je v soboto ruska vojska potrdila navedbe najemniške skupine Wagner, da so v celoti zavzeli Bahmut na vzhodu Ukrajine, je ruski predsednik Vladimir Putin Wagnerju in vojski čestital za zavzetje mesta. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zanikal, da bi ruske sile zavzele Bahmut. Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar pa je zatrdila, da je ukrajinska vojska mesto delno obkolila in s tem ruski strani zelo otežila rusko navzočnost v njem, ukrajinske enote pa da nadzorujejo eno od stanovanjskih območij in nekaj industrijskih objektov.

ATENE - Na parlamentarnih volitvah v Grčiji vzporedne volitve napovedujejo prepričljivo zmago konservativni stranki Nova demokracija premierja Kiriakosa Micotakisa. Ta naj bi dobila od 36 do 40 odstotkov glasov, drugouvrščena leva Siriza bivšega premierja Aleksisa Ciprasa pa od 29 do 35 odstotkov. Sledi socialistični Pasok, ki naj bi prejel od 12,5 do 9,5 odstotka glasov. Če Nova demokracija ne bo dobila dovolj sedežev v parlamentu, da bi vladala sama, je sicer 55-letni Micotakis vnaprej izključil možnost oblikovanja koalicije. Ob napovedi volitev je namreč sporočil, da bodo julija izvedli še ene volitve, če po tokratnih ne bodo mogli oblikovati vladne večine.

BOLOGNA - Zaradi hudih poplav v severovzhodni italijanski pokrajini Emilija-Romanja je moralo domove zapustiti že več kot 36.000 ljudi, so v soboto sporočile oblasti. Narasle vode so pogoltnile še več hiš, novi zemeljski plazovi pa so izolirali zaselke. Premierka Giorgia Meloni je obiskala prizadeta območja. Zaradi nove pošiljke dežja so podaljšali rdeči vremenski alarm. V ujmi je doslej umrlo 14 ljudi.

BERLIN - Nemška policija je uvedla preiskavo o morebitni zastrupitvi ruskih disidentov v Berlinu, potem ko sta po aprilskem srečanju v nemški prestolnici dva od udeležencev poročala o zdravstvenih težavah.

KARTUM - Sudansko prestolnico Kartum so v soboto stresli zračni napadi in topniško obstreljevanje, oboroženci pa so izropali katarsko veleposlaništvo. Sudanska vojska in paravojaške sile za hitro podporo so medtem sklenile dogovor o sedemdnevni prekinitvi ognja od sobote zvečer.

RIM - Člani italijanske okoljevarstvene skupine Zadnja generacija so v znameniti rimski vodnjak Fontana di Trevi protestno zlili črno tekočino, pripravljeno iz razredčenega rastlinskega oglja. Z dejanjem so želeli poudariti potrebo po reševanju podnebne krize.

CATANIA - Vulkan Etna na Siciliji je začel bruhati pepel in vulkanski drobir, zato so pristojne oblasti zaprle letališče v Catanii. Ponekod je bilo slišati tudi glasne poke.

SAN SALVADOR - V stampedu na stadionu v San Salvadorju, kjer so se nogometni navijači zbrali na lokalnem turnirju, je v soboto umrlo 12 ljudi. Okoli 100 ljudi v resnem stanju so odpeljali v bolnišnice. Po prvih podatkih oblasti je šlo za gnečo navijačev, ki so poskušali vstopiti na stadion Cuscatlan v glavnem mestu Salvadorja, da bi gledali tekmo med Alianzo in FAS.

TIJUANA - V Mehiki je na preizkušnji amaterske serije relija prišlo do strelskega napada, v katerem je bilo ubitih najmanj deset ljudi, ranjenih pa vsaj devet. Napad se je zgodil v mestu Ensenada blizu ameriško-mehiške meje, kjer je skupina moških iz poltovornjaka začela streljati na voznike ob cesti.

LONDON - V 74. letu starosti je v petek umrl britanski pisatelj Martin Amis, ki velja za enega od najbolj cenjenih britanskih piscev svoje generacije. Med njegovimi znanimi romani so Denar, Časovna puščica in Hiša srečanj.

np/np
© STA, 2023