G7 za odgovorno rabo umetne inteligence

Hirošima, 20. maja - Voditelji sedmih industrijsko najbolj razvitih držav G7 so v skupni izjavi pozvali k odgovorni rabi orodij, ki uporabljajo umetno inteligenco. Napovedali so začetek pogovorov na to temo in vzpostavitev delovne skupine ministrov, ki se bo ukvarjala z upravljanjem umetne inteligence, zaščito intelektualne lastnine in bojem proti dezinformacijam.

Japonska, Hirošima.
Vrh voditeljev skupine G7.
Italijanska premierka Giorgia Meloni, kanadski premier Justin Trudeau, francoski predsednik Emmanuel Macron, japonski premier Fumio Kishida, ameriški predsednik Joe Biden, nemški kancler Olaf Scholz in britanski premier Rishi Sunak.
Foto: dpa/STA

Nova delovna skupina bo organizirana v sodelovanju z Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj in Globalnim partnerstvom za umetno inteligenco.

Vrh G7 je poudaril tudi, da je treba upravljanje digitalnega gospodarstva še naprej posodabljati v skladu z skupnimi demokratičnimi vrednotami, pri čemer so voditelji izpostavili pravičnost, spoštovanje, zaščito pred spletnim nadlegovanjem, sovraštvom in zlorabami.

jhl/jes/jes
© STA, 2023