Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 19. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Ministrstvo za pravosodje je sume kaznivih dejanj v povezavi z zapisi na družbenih omrežjih, ki jih je sprožila ukinitev nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, naznanilo v primeru Tomaža Štiha, in sicer zaradi pozivanja k nasilju in oboroževanju. Sumov kaznivih dejanj sicer niso naznanili zaradi zapisov predsednika SDS Janeza Janše o državljanski vojni. Kljub temu so njegove besede v delu politike in javnosti sprožile ogorčenje in številne obsodbe.

LJUBLJANA - Člani iniciative prosilcev za azil in podpornih organizacij so na današnjem solidarnostnem shodu ob napovedanem vračanju dveh prosilcev za azil na Hrvaško zahtevali, da vlada to prepreči. Na ministrstvo za notranje zadeve, vlado in premierja Roberta Goloba so naslovili zahtevo, da se situacija z vračanjem prosilcev za azil na Hrvaško reši še danes. Ministrstvu so znova očitali, da prošenj za mednarodno zaščito ne obravnavajo vsebinsko, kar pa so na ministrstvu zavrnili. Zagotovili so, da na Hrvaško vračajo le tujce, ki so v državo prišli nezakonito in niso izrazili namena podati prošnje za azil.

LJUBLJANA - Predsednik medresorske delovne skupine za gradnjo tretje razvojne osi Andrej Rajh je na posvetu v državnem svetu o tem cestnem projektu, ki bo povezal severni in južni del države, napovedal, da bodo novo časovnico predstavili do konca maja. Po besedah članice uprave Darsa Lidije Kegljevič Zagorc je večina preteklih zamud nastala v fazi upravnih postopkov, zato je veliko vprašanje, ali lahko za pospešitev postopkov skrajšajo čas gradnje. Gre namreč za zelo zahteven projekt, zato so tudi predlagali preveritev s strani strokovnjaka, saj ne želijo s tem vplivati na kakovost gradnje.

LJUBLJANA - Rektorska konferenca pričakuje opravičilo za izjavo predsednika Fidesa Damjana Polha o neprimerljivosti visokošolskih učiteljev z zdravniki. Verjamejo, da ima sicer vsak sindikat pravico do svojih zahtev in pogajanj, nasprotujejo pa uporabi pogajalskih tehnik, "ki vključujejo omalovaževanje in banalizacijo drugih pogajalskih skupin". Izjavo so obsodili tudi v Visokošolskem sindikatu Slovenije, saj po njihove mnenju prezira ustvarjanje znanja.

LJUBLJANA - Obeležujemo svetovni dan zdravnika družinske medicine, ki letos poteka pod sloganom Družinski zdravniki: Srce zdravstvenega sistema. Družinski zdravniki ob tem opozarjajo, da želijo in potrebujejo več časa za svoje bolnike. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je poudaril, da je izboljšanje pogojev za delo in razbremenitev družinskih zdravnikov eden izmed prednostnih ciljev ministrstva za zdravje.

LJUBLJANA - Slovenska diplomacija se je izoblikovala v profesionalen, trden ustroj, na katerega smo lahko ponosni, je v luči dneva slovenske diplomacije 22. maja dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Dodala je, da je eno pomembnejših sledi v slovenski diplomaciji pustila nekdanja veleposlanica Ida Močivnik, zato je dan diplomacije letos posvečen njej.

HRASTNIK - Steklarna Hrastnik je zagnala projekt digitalizacije proizvodnje, vreden 4,6 milijona evrov. Kot je ob predstavitvi projekta, ki ga je podprlo gospodarsko ministrstvo, povedal minister Matjaž Han, so v zadnjih treh letih dodelili več kot 85 milijonov evrov subvencij in vavčerjev za digitalizacijo 1900 projektov v podjetjih.

LJUBLJANA - Na Dolgem mostu v Ljubljani so odprli 40 novih javnih najemnih stanovanj. Z izgradnjo teh stanovanj se je zaključila t. i. viška trilogija Brdo-Gerbičeva-Dolgi most, ena največjih zgodb Stanovanjskega sklada RS zadnjih let, je na slovesnosti dejal direktor sklada Črtomir Remec.

LJUBLJANA - Aprila je bilo izdanih za 36 odstotkov manj gradbenih dovoljenj za stavbe kot marca, in sicer za stanovanjske stavbe 44 odstotkov manj, za nestanovanjske stavbe pa 29 odstotkov manj, je objavil državni statistični urad. Manjša je tudi skupna površina vseh v prejšnjem mesecu načrtovanih stavb.

LJUBLJANA - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so aprila na mesečni ravni upadle za 0,4 odstotka, kar je prva pocenitev po septembru 2020, je objavil statistični urad. Najbolj so se pocenili energenti, za 3,7 odstotka. V medletni primerjavi so statistiki še vedno zabeležili rast, in sicer 9,9-odstotno.

LJUBLJANA - Maturanti so ob slovesu od srednješolskih klopi v okviru projekta Plesne zveze Slovenije tradicionalno zaplesali četvorko. Na ulicah več slovenskih mest in ponekod po Evropi se jih je opoldne ob spremljavi Straussove melodije zavrtelo med 18.000 in 19.000. Pri nas jih je največ zaplesalo v Ljubljani, in sicer po ocenah organizatorjev 2500.

NOVA GORICA - V Novi Gorici je potekala konferenca o čezmejni javni radijski in televizijski službi, ki so jo gostili sindikati na italijanski radioteleviziji Rai. Udeleženci so se zavzeli za krepitev sodelovanja pri ustvarjanju medijskih vsebin v obmejnem prostoru, zlasti med deželnim sedežem RAI za Furlanijo Julijsko krajino in RTV Koper-Capodistria.

LJUBLJANA - V 88. letu je umrl etnokoreolog Mirko Ramovš, ki je bil vseskozi sodelavec, nekaj časa pa tudi predstojnik Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU. Bil je tudi umetniški vodja Akademske folklorne skupine (AFS) France Marolt, na ljubljanski Filozofski fakulteti pa je predaval o ljudskih plesih, so sporočili iz ZRC SAZU.

LJUBLJANA - Ministrstvo za naravne vire in prostor je zavrnilo izdajo gradbenega dovoljenja za projekt Bežigrajski športni park (BŠP), so sporočili iz civilne pobude, ki si prizadeva, da bi Plečnikov stadion ohranili v izvirni obliki. Na ministrstvu so za STA potrdili, da so odločbo izdali v ponedeljek.

LJUBLJANA - Preko noči so gasilci odpravljali posledice škode zaradi obilnega večdnevnega deževja na območjih občin Ptuj, Murska Sobota in Celje. Čez noč se je sprožilo še devet zemeljskih plazov na območjih občin Maribor, Benedikt, Šentilj, Apače, Ljutomer in Lenart. Aktiviranih je bilo pet gasilskih enot, ki so s folijo prekrili plazišča, poroča uprava.

apo/mo
© STA, 2023