Na vrh G7 v Hirošimi tudi Zelenski

Hirošima, 19. maja - Tridnevnega vrha voditeljev skupine G7, ki se je danes začel v Hirošimi, se bo v živo udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so potrdili v Kijevu.

Japonska, Hirošima.
Vrh voditeljev skupine G7.
Ameriški predsednik Joe Biden, japonski premier Fumio Kishida, nemški kancler Olaf Scholz, britanski premier Rishi Sunak, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, francoski predsednik Emmanuel Macron, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, italijanska premierka Giorgia Meloni in kanadski premier Justin Trudeau.
Foto: dpa/STA

Japonska, Hirošima.
Vrh voditeljev skupine G7.
Italijanska premierka Giorgia Meloni, kanadski premier Justin Trudeau, francoski predsednik Emmanuel Macron, japonski premier Fumio Kishida, ameriški predsednik Joe Biden, nemški kancler Olaf Scholz in britanski premier Rishi Sunak.
Foto: dpa/STA

Na srečanju voditeljev sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav se bo odločalo o pomembnih stvareh, zaradi česar je prisotnost Zelenskega nujna za obrambo naših interesov, je glede udeležbe Zelenskega dejal sekretar sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleksij Danilov.

Kateri dan naj bi se Zelenski, ki je v zadnjem tednu že obiskal Italijo, Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo, pridružil ostalim voditeljem, zaenkrat še ni znano.

Vojna v Ukrajini je tudi sicer v ospredju vrha in po pričakovanjih naj bi Zelenski ponovil poziv k dobavi bojnih letal. Da bo morebitna dobava letal tipa F-16 tema pogovorov, je danes potrdil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

spo/vb/spo
© STA, 2023