Rebalans proračuna brez vpliva na sredstva urada za Slovence v zamejstvu in po svetu

Ljubljana, 18. maja - Komisija DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu se je danes seznanila s predlogom rebalansa proračuna za leto 2023 v delu, ki se nanaša na urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Kot je zagotovila državna sekretarka na uradu Vesna Humar, se za urad v tem "tehničnem rebalansu", kar se tiče višine dodeljenih sredstev, ne spremeni nič.

Ljubljana, Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Stavba Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, na Erjavčevi 15 v Ljubljani.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu ima glede na proračun v letu 2023 zagotovljenih 11.379.000 evrov, kar je 6,18 odstotka več kot lani. Z rebalansom se v tem pogledu ne spremeni nič, je zagotovila Humar.

Dodala je, da na uradu pričakujejo nadaljevanje trenda rasti proračunskih sredstev, ne le v letu 2024, kot je napovedano, temveč tudi v prihodnjih letih. Ob tem je še pojasnila, da se na uradu poleg prejema proračunskih sredstev trudijo najti tudi druge vire financiranja.

Poslanec Franci Kepa (SDS) je v razpravi izrazil zadovoljstvo, da je proračun malenkost višji kot lani, vendar po njegovih besedah manj, kot so predlagali v njegovi stranki.

Kot je dejal, bi se proračun lahko "drastično povečal glede na naloge, ki jih imajo zamejci in drugi naši ljudje po svetu". "Za migrante 60 milijonov, za naše ljudi pa 10, 11 milijonov," je opozoril.

Maruša Zmrzljak z ministrstva za finance je pred tem na kratko predstavila osnovne podatke iz splošnega dela predlogov rebalansa proračuna za leto 2023.

Kot je dejala, so prihodki rebalansa načrtovani v višini 13,1 milijarde evrov in so v primerjavi s spremembami proračuna za leto 2023 nižji za 1,7 odstotka zaradi nižje ocene davčnih prihodkov ter prihodkov iz proračuna EU. Odhodki rebalansa pa so po besedah Zmrzljak načrtovani v skupni višini 16,1 milijarde evrov in so v primerjavi s spremembami proračuna za leto 2023 nižji za 3,6 odstotke.

Komisija se je danes seznanila tudi s problematiko pridobitve slovenskega državljanstva za tuje državljane slovenskega porekla. Sprejela je sklep, s katerim je vladi priporoča, da preuči ustrezno starostno omejitev za priglasitev državljanstva Republike Slovenije po 6. članu zakona o državljanstvu.

msc/vb
© STA, 2023