Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 17. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

MARIBOR/ŠENTILJ/PTUJ - Deževje, ki je minule dni zajelo državo, se je umirilo, posledice nalivov pa so po dosedanjih podatkih najhujše na vzhodu države. Ponoči so poplavljali številni manjši vodotoki in reke v severovzhodni Sloveniji ter Krka. Po podatkih centra za obveščanje se je sprožilo 68 plazov, aktiviranih je bilo 187 gasilskih enot. Zaprtih je tudi več cest. Gasilci so pomagali odpravljati posledice obilnega deževja na območjih regijskih centrov za obveščanje Ptuj, Maribor, Celje, Murska Sobota in Novo mesto. Najhuje je na območju od Ormoža do Šentilja, kjer je na pomoč priskočila tudi Slovenska vojska. Minister za obrambo Marjan Šarec, ki si je ogledal razmere na terenu, je izrazil zadovoljstvo s hitrostjo in učinkovitostjo ukrepanja. Med drugim so vojaki pomagali pri sanaciji v Zgornji Velki, kjer je plaz zasul cesto in gospodarski objekt, ter v Selnici ob Muri, kjer plaz ogroža hišo.

LJUBLJANA - Na odločitev vlade, ki je preklicala sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, se vrstijo ostri odzivi iz vrst opozicije. Predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju zapisal, da gre za zavržno odločitev, s katero da je vlada "napovedala novo državljansko vojno". Po mnenju predsednika NSi Mateja Tonina pa ne gre za vprašanje, kdo je bil na "pravi strani zgodovine", ampak za osnovno civilizacijsko normo in pietetno dejanje.

REYKJAVIK - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v govoru na vrhu Sveta Evrope ostro obsodila rusko agresijo na Ukrajino, njenim prebivalcem pa zagotovila nadaljnjo pomoč Slovenije. Podprla je prizadevanja, da bi odgovorni za zločine v Ukrajini zanje tudi odgovarjali. Kot pomemben korak pri tem je izpostavila vzpostavitev registra škode v Ukrajini. Iz urada predsednice so sporočili, da je Slovenija med 40 od 46 držav članic SE, ki so vzpostavitev registra podprle.

LJUBLJANA - Kampanja za nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN je Slovenijo vrnila na svetovni zemljevid, je na seji odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) menila zunanja ministrica Tanja Fajon. Dejala je, da gre za nacionalni projekt, na katerega bomo lahko v primeru uspeha vsi ponosni. Ob tem je pozvala k združitvi naporov za uspeh kandidature v zadnjih tednih kampanje.

LJUBLJANA - Odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) se je seznanil s predlogom rebalansa proračuna za leto 2023 v delu, ki se nanaša na ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ). To naj bi po besedah zunanje ministrice Tanje Fajon z rebalansom prejelo 6,242 milijona evrov več, kot je bilo predvideno, predvsem na račun pomoči Ukrajini.

LJUBLJANA - Pogajanja kmetijskih organizacij in resornega ministrstva glede zahtev kmetov, med drugim o velikosti območij Natura 2000 in predlaganih novostih v zakonu o zaščiti živali, niso prinesla napredka. O Naturi se bodo še pogovarjali, glede zakonskih sprememb bo vlada mnenje sprejela v četrtek. Pogajanja bodo nadaljevali prihodnji teden.

LJUBLJANA - Pirati do 1. junija zbirajo podpise za vložitev predloga zakona, s katerim predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata. Zbrali so že dve tretjini od potrebnih 5000 podpisov. Pri zbiranju podpisov se jim je pridružila Levica, ki se zavzema za isti cilj. Zaskrbljeni pa so nad neodzivnostjo drugih dveh koalicijskih strank.

LJUBLJANA - Združenje občin Slovenije (ZOS) ob zadnjem obilnem deževju, zaradi katerega so se sprožili tudi številni plazovi, pristojne poziva k razmisleku o spremembi zakonodaje s področja naravnih nesreč. Predsedstvo ZOS je po torkovi seji tudi znova pozvalo k dvigu povprečnine ter opozorilo na težave občin pri izvajanju kohezijskih projektov.

LJUBLJANA - Mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji poteka pod geslom Vedno skupaj: Združeni v raznolikosti. Ta nas opominja, da se vsi, ne glede na to, kdo smo, koga ljubimo in kako se vidimo, rodimo svobodni in z enakimi pravicami in dostojanstvom, sporoča EU. V ZN dodajajo, da se o človekovih pravicah ni mogoče pogajati. Po mnenju varuha človekovih pravic Petra Svetine pa je ob dnevu pomembno, da v različnih delih družbe vsak na svojem področju gojimo kulturo strpnosti in vključevanja.

LJUBLJANA - Telefon za otroke in mladostnike Tom telefon je ob mednarodnem dnevu otroških telefonov začel akcijo Tom potuje, otroke obiskuje!. Lani se je je udeležilo 193 osnovnih šol. Vsak peti otrok poroča o težavah z vrstniki, vsak peti o težavah v družini, vsak osmi pa ima psihične težave, je za STA dejala njegova strokovna sodelavka Sandra Murk.

LJUBLJANA - Obeležujemo svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe, ki letos v ospredje postavlja opolnomočenje najmanj razvitih držav z uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij. V teh državah ima dostop do interneta le tretjina prebivalcev, opozarjajo v Mednarodni telekomunikacijski zvezi.

BLED - V okviru 55. mednarodnega srečanja Pen centrov na Bledu so pisatelji razmišljali o tem, kakšna bi bila podoba sveta, če bi se uresničila ideja, ki jo je v začetku 70. let v pesmi Imagine prepeval John Lennon. Strinjali so se, da gre za utopično pesem, vendar je k miru mogoče stremeti tudi s prizadevanji po uresničevanju mednarodnih zavez.

RIBNICA/KOČEVJE - Ustanove predstavljanja in ohranjanja kulturne dediščine, ki povezujejo območje od Turjaka do Kolpe, rašiški javni zavod Trubarjevi kraji, Rokodelski center Ribnica in Pokrajinski muzej Kočevje, od danes k ogledu vabijo s skupno knjižico Trojka. Ta je hkrati skupna vstopnica za obisk vseh treh muzejev, so povedali na današnji novinarski konferenci.

LJUBLJANA - Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) ob 70. obletnici na generalni skupščini Evropskega sveta združenj književnih prevajalcev CEATL gosti več kot 40 delegatov in delegatk književnoprevajalskih društev iz vse Evrope. Ob konferenci bosta potekala še dva javna dogodka.

spc/spc
© STA, 2023