Pregled - šport, 15. 5. (ponedeljek)

Ljubljana, 15. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 15. maja.

LJUBLJANA - Sindikat profesionalnih igralcev nogometna Slovenije (Spins) je v Ljubljani podelil nagrade najboljšim za sezono 2022/23. V moški konkurenci si je naslov najboljšega v prislužil Žan Vipotnik. Med dekleti je zmagala Ana Milović iz Olimpije, trener sezone pa je postal odhajajoči strateg državnega in pokalnega prvaka Olimpije Albert Riera.

LJUBLJANA - Španski nogometni strokovnjak Albert Riera, ki je nogometaše ljubljanske Olimpije popeljal do naslova državnega in pokalnega prvaka, je v Ljubljani prejel priznanje Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) za trenerja sezone. Ob tem pa je potrdil, da po koncu sezone zapušča zeleno-bele. Riera, ki ga bo po informacijah Sportkluba zamenjal Portugalec Joao Henriques, je Olimpijo prevzel julija lani. Španec, nekdanji reprezentant in v preteklosti za kratek čas član Zavrča in Kopra, je v Ljubljani opravljal prvo samostojno trenersko službo.

SAN REMO - Slovenska jadralca Tina Mrak in Jakob Božič sta na 31. mestu po uvodnih regatah evropskega prvenstva v razredu 470, ki se je začelo v italijanskem San Remu. V prvem plovu sta bila 12., v drugem pa 19. in imata 31 točk. Med 65 posadkami iz 26 držav vodita Nemca Theresa Löffler in Christopher Hoerr, ki sta zmagala v obeh regatah in imata dve točki.

ZREČE - Slovenske košarkarice so vstopile v drugo fazo priprav na evropsko prvenstvo v Ljubljani od 15. do 25. junija. Od petka so v kompletni postavi zbrane v Zrečah, jutri in v sredo pa bodo v Celju ter Slovenskih Konjicah odigrale prvi dve prijateljski tekmi z Madžarsko. Slovenske košarkarice bodo v pripravah odigrale devet tekem - dve bosta zaprti za javnost, vse v domačih dvoranah. Slovenskim gledalcem se bodo predstavile v Celju, Slovenskih Konjicah, Podčetrtku, Mengšu, Mariboru, Ljubljani in Kranju, vse tekme, vključno s tistimi na evropskem prvenstvu v Stožicah, pa se bodo začele ob 18. uri.

LJUBLJANA - Košarkarji Cedevite Olimpije so tudi na drugi četrtfinalni tekmi končnice lige Nova KBM premagali Šentjur z 91:65 (20:16, 47:28, 73:46). Po Domžalčanih so se med v polfinale uvrstili tudi prvi papirnati favoriti iz Ljubljane. Zadnja dva udeleženca bosta znana po torkovih tretjih tekmah, para pa sta GGD Šenčur - Ilirija in Krka - Terme Olimia Podčetrtek.

MADRID - Slovenski odbojkarji na mivki so prvi dan kvalifikacij za olimpijske igre, ki jih gosti Madrid, zabeležili zmago in poraz. Slovenska vrsta je premagala Hrvaško in izgubila proti Avstriji. V torek dopoldne se bodo slovenski fantje pomerili z Litovci in si skušali priigrati uvrstitev v finale.

DUNAJ - Evropska rokometna zveza (EHF) je obelodanila seznam 56 igralk, ki kandidirajo za najboljšo igralko na stari celini v letu 2023. Med njimi sta dve Slovenki: desna zunanja igralka Ana Gros, članica Györa, in srednja zunanja igralka Elizabeth Omoregie, članica Bukarešte. Med kandidatkami sta tudi ruska srednja zunanja Darja Dmitrijeva in črnogorska krilna igralka Jovanka Radičević, obe igralki Krima Mercatorja.

LJUBLJANA - Slovenski kolesar Jan Polanc je zaradi težav s srcem končal kariero, je na spletni strani sporočilo njegovo moštvo UAE Team Emirates. V ekipi emiratov sicer kolesarita tudi Tadej Pogačar in Domen Novak. Pregledi čez zimo so namreč pokazali na nepravilnosti delovanja srca, zaradi katerih ne bi bilo varno nadaljevati športne poti, je zapisala ekipa.

BRUSELJ - Prvi dan zasedanja Sveta ministrov za izobraževanje, mladino, kulturo in šport v Bruslju, ki se ga je kot predstavnik ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport udeležil državni sekretar Dejan Židan, je bil v ospredju šport in prispevek tega k spodbujanju aktivnega življenja. Kot so sporočili z ministrstva, sta bili osrednji temi zasedanja prispevek športnega gibanja k spodbujanju aktivnega življenjskega sloga za vse starosti ter spoštovanje človekovih pravic pri organizaciji velikih športnih prireditev.

RIM - Španski teniški zvezdnik Carlos Alcaraz, sicer drugi nosilec turnirja v Rimu z nagradnim skladom 7.705.780 evrov, se je poslovil v tretjem krogu. Za drugega igralca na jakostni lestvici ATP in specialista za peščena igrišča je bil usoden 135. igralec na svetu z Madžarske Fabian Marozsan, ki je po uri in 42 minutah zmagal s 6:3 in 7:6 (4).

EDMONTON - Znan je tretji udeleženec polfinala končnice severnoameriške hokejske lige NHL. Po Carolini in Floridi si je predzadnji krog bojev za Stanleyjev pokal zagotovila ekipa iz Las Vegasa. Zlati vitezi so s 4:2 v zmagah izločili Oilers, potem ko so v gosteh v Edmontonu zmagali s 5:2. Edmonton je v prvem krogu izločil Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja.

BOSTON - Košarkarji Boston Celtics so pred domačimi navijači v dvorani TD Garden dobili sedmo tekmo dvoboja končnice lige NBA proti Philadelphia 76ers s 112:88 in se s 4:3 v zmagah uvrstili v finale vzhodne konference. V polfinalu prvenstva NBA jih že čaka Miami Heat, ki je bil v boju na štiri zmage s 4:2 boljši od New York Knicks.

ad/jz/zzb/lr/am/alz/zza/lr
© STA, 2023