Pregled - Slovenija, 15. 5. (ponedeljek)

Ljubljana, 15. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 15. maja.

LJUBLJANA - Začela se je diplomatska konferenca za sprejem konvencije o sodelovanju pri pregonu genocida in drugih hudodelstev (konvencija MLA). Sprejem konvencije bi bil ključen mejnik na področju mednarodnega kazenskega prava in bi olajšal sodelovanje med državami pri preiskavah in pregonu najhujših zločinov, je izpostavila zunanja ministrica Tanja Fajon. Na konferenci, ki bo trajala do 26. maja, bo sodelovalo približno 300 strokovnjakov iz 71 držav podpornic pobude za sprejem konvencije MLA ter ostalih članic ali opazovalk ZN.

LJUBLJANA - Koalicijske stranke predlagajo razrešitev devetih programskih svetnikov RTVS. Mandatno-volilna komisija DZ bo predloge obravnavala na predvidoma štirih rednih junijskih sejah. Pobuda je utemeljena na sodbi višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je ugotovilo, da je bil sklep programskega sveta o imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha januarja 2021 in vnovičnem imenovanju marca 2022 nezakonit, opuščena pa je bila tudi dolžnost za odpravo nezakonitosti pri razrešitvi direktorice TVS Natalije Gorščak. Predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič je opozoril, da je devetim članom programskega sveta mandat prenehal z uveljavitvijo novele zakona o RTV 28. decembra, zato jim ga ni mogoče znova odvzeti. Prvak SDS Janez Janša pa je potezo označil kot zadosten razlog za ustavno obtožbo.

LJUBLJANA - V. d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough RTVS je na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo naslovil prošnjo za srečanje. Na srečanju želi, kot je zapisal v javno objavljenem pismu, celovito predstaviti dogajanje na RTVS in objektivnejše predstaviti medijsko stanje v Sloveniji.

LJUBLJANA - Visokošolski sindikat je napovedal nadaljevanje stavke v visokem šolstvu, saj se pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev že dva meseca niso premaknila. Prvi stavkovni dan bo 30. maja, nadaljnja dva pa 13. in 14. junija. Vladi očitajo ignoriranje zahtev po odpravi plačnih krivic, med njimi redno usklajevanje plač v javnem sektorju z inflacijo ter skladnost plač visokošolskih učiteljev in zdravnikov specialistov, ki izhaja iz preteklih dogovorov. Resorni minister Igor Papič je dejal, da je stavka neupravičena.

LJUBLJANA - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so nadaljevali pogovore, obravnavali so plačne stebre in njihovo vsebino, napredovanja, variabilni del plač in usklajevanja plač. Pred torkovo sejo vlade na to temo želijo ugotoviti, glede katerih zadev obstaja minimalno soglasje. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ocenjuje, da imajo glede temeljnih vsebinskih vprašanj čez palec več kot 80-odstotno soglasje. Sindikati sicer vztrajajo tudi pri hkratni odpravi plačnih nesorazmerij, od vlade pričakujejo ustrezen predlog in začetek pogajanj.

LJUBLJANA - Predstavniki sodnikov in tožilcev so se prvič sešli na skupnih pogovorih o ureditvi plač z vladno stranjo. Predstavniki tožilcev ocenjujejo, da je vladni predlog prenizek, a menijo, da bodo lahko stališča zbližali. V sodniških vrstah pa so pojasnili, da zdaj pričakujejo dopolnjen predlog ministrstva za javno upravo.

LJUBLJANA - Predsednica Nataša Pirc Musar se je v luči priprav na obisk v Rimu in Vatikanu sestala s predstavniki slovenske manjšine v Italiji. Ti so ji predstavili prizadevanja za uveljavitev zajamčenega zastopstva v parlamentu v Rimu, predsednica pa jim je zagotovila, da bo bdela nad postopki vrnitve Narodnega doma slovenski skupnosti. Sešla se je tudi s predstavnikoma italijanske manjšine v Sloveniji, poslancem v DZ Felicejem Žižo in predsednikom obalne Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Albertom Scherianijem.

BUDIMPEŠTA - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je sestal z visokimi predstavniki madžarskih oblasti in Slovenci, ki živijo in delujejo v madžarski prestolnici. Med drugim se je sestal s posebnim odposlancem za razvoj sosedske politike na madžarskem zunanjem ministrstvu Ferencem A. Kalmarjem, v madžarskem parlamentu pa tudi s predstavniki odbora za narodnosti.

CELOVEC - Skupnost koroških Slovencev in Slovenk je nekdanjemu predsedniku republike Borutu Pahorju podelila Kugyjevo nagrado za zasluge pri krepitvi skupnega slovenskega kulturnega, čezmejnega in alpsko-jadranskega prostora. Nagrado je Pahor prejel tudi za prizadevanja v prid uspešnemu razvoju slovenske narodne skupnosti in sožitja na Koroškem.

BRUSELJ - Evropska komisija je v spomladanski napovedi zvišala pričakovanja glede gospodarske rasti za Slovenijo, a je zvišala tudi napoved inflacije. Letos naj bi se gospodarska rast s prvotne ocene enega odstotka zvišala na 1,2 odstotka, v prihodnjem letu pa z 2,0 na 2,2 odstotka. Zvišala pa je tudi napoved inflacije, za letos s 6,1 na sedem odstotkov, za leto 2024 pa s 3,5 na 3,8 odstotka.

LJUBLJANA - Zavarovalnica Vzajemna je na upravno sodišče 12. maja vložila tožbo s predlogom za zadržanje vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Od zakonodajalca pričakujejo, da ji povrne izpad dohodkov.

LJUBLJANA/GORJE - V zvezi z nedeljskim napadom na drobnico na kmetiji v okolici Bleda bo razloge za pogin pokazala genska analiza. Na ministrstvu za naravne vire so še pojasnili, da poziva za interventni odstrel niso prejeli. Domačini in kmetje iz občin Zgornje Gorenjske pa so pripravili pred prostori Občine Gorje in ministrstvo pozvali k takojšnjemu ukrepanju in zagotovitvi varnost živine ter lokalnega prebivalstva.

MARIBOR - Mariborski gasilci so zaradi močnega deževja od petka posredovali več kot 30-krat, razmočen teren pa jim še naprej povzroča težave. Našteli so že 14 plazov, samo danes so se aktivirali trije novi. Zaprte so štiri ceste. Ob tem v civilni zaščiti opozarjajo na napovedane nove padavine.

KOMENDA - Slovenija je zaprla še zadnje od 21 odlagališč odpadkov, kot ji veleva sodba Sodišča EU iz leta 2009. Odlagališče v Suhadolah pri Komendi je ustrezno sanirano in zaprto, izpolnjene so tudi vse preostale zahteve Bruslja, je povedal župan Komende Jurij Kern. Na 27.000 kvadratnih metrov velikem zemljišču bi zdaj postavili sončno elektrarno.

LJUBLJANA - V letu 2022 se je občutno povečala energetska odvisnost Slovenije. Domači viri energije so tako zadostovali za zadovoljitev 47 odstotkov potreb, kar je šest odstotnih točk manj kot predlani, so izračunali na statističnem uradu. Poleg regijskih in globalnih izzivov, ki jih je povzročila ruska agresija v Ukrajini, so leta 2022 doma izstopali dolgotrajna suša, obsežen remont NEK in težave pri oskrbi z domačim lignitom.

LUXEMBOURG - Izpusti toplogrednih plinov v EU so v zadnjem četrtletju leta 2022 skupaj znašali 938 milijonov ton ekvivalenta ogljikovega dioksida, kar je štiri odstotke manj kot v enakem obdobju predlani. Največji padec izpustov je s 15,9 odstotka zabeležila Slovenija, je objavil Eurostat.

LJUBLJANA - Policija je v prvih štirih mesecih obravnavala 11.632 nezakonitih prehodov državne meje, kar je trikrat več kot v enakem obdobju lani. Daleč največ med njimi je bilo državljanov Afganistana, ki predstavljajo skoraj petino vseh nezakonitih prebežnikov, še naprej pa narašča tudi število državljanov Maroka, Rusije in Kube.

LJUBLJANA - V Narodnem muzeju Slovenije so odprli mednarodni razstavni projekt Keramika danes. Na Muzejski ulici razstavljajo avtorji iz 30 držav, še tri samostojne razstave pa so postavljene v muzeju na Metelkovi, kjer se predstavljajo tudi študenti. Ob odprtju trienala, ki bo trajal do 30. septembra, so podelili tudi nagrade.

LJUBLJANA - Slovenski kolesar Jan Polanc je zaradi težav s srcem končal kariero. To so sporočili iz njegovega moštva UAE Team Emirates. 31-letni Polanc je na tritedenskih dirkah nastopil desetkrat, od tega petkrat na Giru, trikrat na Vuelti in dvakrat na Touru. Najboljšo uvrstitev je zabeležil na Giru 2017, ko je bil skupno 11.

bst/apo/mrn/vb/bst
© STA, 2023