Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 14. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LIVERPOOL - Na finalu 67. tekmovanja za pesem Evrovizije je slavila švedska pevka Loreen s pesmijo Tattoo. Drugo mesto je zasedel predstavnik Finske, tretjo pa predstavnica Izraela. Slovenska skupina Joker Out si je s 78 točkami zagotovili 21. mesto. Kot so člani skupine povedali za STA, s samo uvrstijo niso zadovoljni, da pa so naredili največ, kar so lahko.

LJUBLJANA - Mineva 30 let, odkar je Slovenija postala članica Sveta Evrope. Ob obletnici članstva je ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon v izjavi na Twitterju poudarila, da Slovenija podpira vsa prizadevanja, ki udejanjajo temeljne vrednote Sveta Evrope. Kot glavne vrednote je izpostavila varstvo človekovih pravic, temeljne svoboščine in demokracijo.

PTUJ/ORMOŽ - Deževje, ki še ne bo ponehalo, je ponekod že povzročalo težave. V naselju Frankovci v občina Ormož je v soboto narasli potok ogrožal 10 stanovanjskih objektov, dve gospodarski poslopji in cestno infrastrukturo. V noči na nedeljo je poplavljalo tudi na Ptuju, kjer je med drugim na Muzejskem trgu meteorna voda zalila prireditveni objekt.

LJUBLJANA - Zaradi napovedanih povečanih padavin Geološki zavod Slovenije opozarja, da je povečana verjetnost zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije, do njih pa lahko pride tudi na ostalih območjih Slovenije. Agencija za okolje pa opozarja, da bodo v večjem delu države naraščale reke. Najbolj bodo narasle na Štajerskem, predvsem na območju Slovenskih goric, v Posotelju in na Dolenjskem.

RIGA - Slovenska hokejska reprezentanca je v drugi tekmi svetovnega prvenstva elitne skupine v Latviji in na Finskem izgubila s Kanado. Klonila je z 2:5. Slovence po dnevu premora tretja tekma na SP čaka v torek proti Norveški. Po visokem porazu na prvi tekmi s Švico z 0:7 v soboto so se sicer slovenski hokejisti hitro pobrali in danes pokazali precej boljšo predstavo.

vpu/vpu
© STA, 2023