Jevšek in Arčon s predstavniki Slovencev v Italiji za skupno upravljanje Krasa

Štanjel, 10. maja - Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon sta na srečanju s predstavniki Slovencev v Italiji danes podprla čim hitrejšo vzpostavitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) Kras Carso za skupno upravljanje Krasa ter ob tem izpostavila vlogo manjšine.

Miren.
Pomnik braniteljem slovenske zemlje na razgledni vzpetini Cerje na Krasu.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Ministra sta se v Štanjelu sestala s predstavniki krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, Slovenskega deželnega gospodarskega združenja ter Kmečke zveze. Ob tem sta poudarila pomembnost vključevanja slovenske narodne manjšine v Italiji v čezmejne programe, so sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter ministrstva za kohezijo regionalni razvoj.

Ministra sta se zavzela za čimprejšnjo vzpostavitev EZTS Kras Carso, ki bi bil skupen organ upravljanja območja matičnega Krasa oziroma Geoparka Krasa. Po njunem mnenju je strateškega pomena, da bi bil sedež tega organa v Sloveniji, saj bo imel ključno vlogo pri sodelovanju na področjih skupnega čezmejnega interesa, kot so civilna zaščita, mobilnost, zdravstvo.

Jevšek in Arčon sta poudarila tudi nujnost vključevanja zamejske skupnosti v čezmejne programe. Minister Arčon je ob tem dejal, da so ravno s tem namenom v uradu zagotovili finančna sredstva za ustanovitev projektne pisarne v zamejstvu, ki pomaga tamkajšnjim zamejskim institucijam pri prijavi na razpise.

Predstavniki Slovencev v Italiji so ob robu srečanja delovanje projektne pisarne, ki deluje pod okriljem Slovenskega deželnega gospodarskega združenja, tudi predstavili.

Minister Jevšek je izpostavil še pomen čezmejnega programa Interreg Slovenija - Italija, ki po njegovih besedah ponuja številne priložnosti zamejskim Slovencem. "V okviru tega programa je razpisanih dobrih 35 milijonov evrov od skupaj približno 71 milijonov evrov sredstev iz Evropskega sklada za razvoj. Še v tem mesecu pa je predvidena objava novega razpisa v višini dobrih 24 milijonov evrov," je dejal.

xa/sk
© STA, 2023