Zelenski kritičen do vzhodnih članic EU zaradi prepovedi uvoza žita

Kijev, 9. maja - Ukrepi petih vzhodnih članic EU v zvezi z ukrajinskim žitom so nesprejemljivi, je danes v Kijevu povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki ob dnevu Evrope gosti predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Izrazil je pričakovanje, da se bo EU pri iskanju rešitev posvetovala s Kijevom in da bodo ukrepi držav članic kmalu odpravljeni.

Ukrajina, Kijev.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes, ko Evropska unija obeležuje dan Evrope, prispela v Kijev, kjer se je med drugim sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim
Foto: Christophe Licoppe/Evropska komisija/dpa/STA

Von der Leyen je napovedala oblikovanje skupne platforme za usklajevanje vseh deležnikov. S tem želi EU zagotoviti, da bodo solidarnostni pasovi, ki so namenjeni olajšanju trgovine z Ukrajino, znova v celoti delovali, je povedala.

Predsednica von der Leyen je danes Zelenskemu predstavila tudi predlog enajstega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Ta je namenjen predvsem preprečevanju izogibanja sankcijam, je povedala.

blm/spo/blm
© STA, 2023