Pregled - Slovenija, 8. 5. (ponedeljek)

Ljubljana, 8. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 8. maja.

LJUBLJANA - Bančni sistem ostaja po besedah viceguvernerja Banke Slovenije Primoža Dolenca stabilen. Najnovejše poročilo o finančni stabilnosti je nastalo v za bančni sistem stresnih okoliščinah, vendar smo tokrat lahko zmerni optimisti, je povedal in poudaril, da se zaplet v nekaj ameriških bankah ni prenesel v bančno okolje EU.

LJUBLJANA - Na razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije sta se v prvem roku, ki je potekel prejšnji teden, prijavila luksemburški letalski prevoznik Luxair in črnogorski To Montenegro. Vlogi bodo zdaj pregledali na ministrstvu za infrastrukturo, kjer nameravajo letos objaviti še dva razpisa, julija in novembra.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za javno upravo so potekali ločeni usklajevalni sestanki s sodniki in tožilci o odpravi plačnih nesorazmerij. S sodniki so zbližali stališča glede uvrstitve v nove plačne razrede in glede dodatkov. S tožilci, ki zahtevajo enako obravnavo kot sodniki, pa so se dogovorili, da bodo prihodnji sestanki potekali skupaj s sodniki.

LJUBLJANA - Policija na protestih kmetov 25. aprila ni ravnala nezakonito, je ugotovil odbor DZ za notranje zadeve. Zbiranje obvestil je potekalo po ustaljeni praksi in v skladu z zakonom, so dejali predstavniki policije. SDS se kot predlagateljica nujne seje ni udeležila. Po mnenju koalicije gre le za poskus zmanjšati zaupanje v delo policije.

LJUBLJANA - Največ vprašanih bi volilo Gibanje Svoboda, ki mu je podpora v primerjavi s prejšnjim mesecem nekoliko zrasla, kaže anketa, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana. Stranko bi volilo 23,8 odstotka vprašanih, medtem ko bi največjo opozicijsko stranko SDS, ki ji je podpora upadla, volilo 20,9 odstotka vprašanih. Ocena dela vlade se je izboljšala.

MARIBOR - Sejo sveta UKC Maribor, na kateri naj bi odločali o začetku postopka za razrešitev direktorja Antona Crnjaca, zaznamujejo številni zapleti. Najprej je direktorjev odvetnik ustavil začetek z opozorilom glede spornosti udeležbe dveh članov sveta zavoda na daljavo. Potem se je zapletlo še pri tolmačenju izida glasovanja o dnevnem redu.

VINICA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ocenila, da začasno povečana navzočnost policije v okolici slovenskih šol ne naslavlja jedra problema. Za ta ukrep so se predstavniki ministrstva za vzgojo in izobraževanje dogovorili s policijo v luči tragičnih dogodkov v Srbiji. Pirc Musar pa meni, da več policistov pred šolami ni dober signal.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je sprejela generalno direktorico ZZZS Tatjano Mlakar. Po sestanku je izrazila prepričanje, da "mora politika storiti vse v smeri ohranitve javnega zdravstvenega sistema, saj je stanje zaskrbljujoče". Mlakar meni, da so izzivi zdravstva rešljivi s pomočjo dobre zakonodaje, so sporočili iz DZ.

LJUBLJANA - Ob prenovi nacionalnega energetskega in podnebnega načrta v GZS opozarjajo, da mora zajemati vso možno energijo, poleg obnovljivih virov energije tudi jedrsko. Država se mora v načrtu opredeliti, kako bo industriji zagotovila energetsko oskrbo v prihodnje, je po seji strateškega sveta za energetski prehod pri GZS dejala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

SKOPJE - Notranji minister Boštjan Poklukar je ob obisku v Severni Makedoniji v nedeljo izrazil zadovoljstvo, da je aprila začel veljati sporazum evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex s Severno Makedonijo. Po njegovi oceni bi lahko agencija še bolj pomagala obremenjenim državam na zunanji meji EU, so sporočili z notranjega ministrstva. Poklukar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić sta se v nedeljo na območju mejnega prehoda Gevgelija srečala s šestimi slovenskimi policisti, ki tam delujejo v okviru Frontexa.

LJUBLJANA - V zadnjem letu je cene svojih storitev zvišalo 80 odstotkov obrtnikov, med njimi najbolj gradbinci, keramičarji in podjetja za obnove, je pokazala raziskava spletnega portala za primerjanje ponudb izvajalcev storitev Primerjam.si. V naslednjih mesecih podražitve načrtuje približno polovica obrtnikov.

LJUBLJANA - V novih prostorih LUD Literatura na Trubarjevi 51 se je začel 11. Festival bralne kulture Prepišno uredništvo. Festival v organizaciji omenjene založbe se letos tematsko posveča žanrski literaturi. V štirih dneh se bo na festivalu zvrstil niz dogodkov, od pogovorov in predavanj do okrogle mize ter igre oz. igralne pustolovščine, ki bo odprla festival. Osrednji del festivala bo torkova okrogla miza z naslovom Umor. Festival se bo sklenil v četrtek zvečer z druženjem ter pred tem branjem finalistov literarnega natečaja žanrske konvencije Na meji nevidnega.

LJUBLJANA - Mestno gledališče ljubljansko (MGL) je letos že enajstič v sodelovanju s CUK Kino Šiška pripravilo koncert igralcev iz svojega ansambla in študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Na koncertu so zazvenele uspešnice nekdaj legendarnih glasbenikov kot tudi sodobni hiti. Oder Kina Šiška je znova zasedla zasedba igralskega ansambla MGL, stalni gostje ter nekaj svežih obrazov iz vrst AGRFT.

mo/mo
© STA, 2023