Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 6. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Bonitetna agencija Fitch je v petek potrdila bonitetno oceno Slovenije pri A s stabilnimi obeti. Kot so ob tem zapisali na finančnem ministrstvu, je na bonitetno oceno med drugim pozitivno vplivalo uspešno upravljanje države in družbena stabilnost ter zniževanje javnega dolga v deležu bruto domačega proizvoda.

LJUBLJANA - Osrednjega dela tradicionalnega Pohoda ob žici, ki zajema tek trojk in 35-kilometrski pohod, se je udeležilo več kot 13.000 pohodnikov in skoraj 4000 tekačev, je za STA ocenila direktorica Timinga Ljubljane, Barbara Železnik. S pohodom so letos 65. leto obudili spomin na čas, ko je Ljubljano med drugo svetovno vojno obdajala bodeča žica.

LJUBLJANA - Delovanje Teša bo v prihodnje omejeno predvsem na obdobja, ko bo elektrika na trgu dražja in ko bo v našem sistemu primanjkljaj električne energije, je v intervjuju za Dnevnik ocenil generalni direktor HSE Tomaž Štokelj. Lokacija v Šoštanju bi tudi po izstopu iz premoga morala ostati energetska, z večgorivnim kotlom in sončnimi elektrarnami, meni.

MOJSTRANA - Današnje kronanje britanskega kralja Karla III. obeležujemo tudi v Sloveniji. Britansko veleposlaništvo je v Mojstrani pripravilo dogodek s spomini na obisk princa Charlesa v Sloveniji pred 25 leti. Kot so povedali tisti, ki so se z njim tedaj srečali, je nanje naredil dober vtis in verjamejo, da ima prave vrednote ter da bo dober kralj.

LJUBLJANA - Dijaška organizacija Slovenije v luči strelskih napadov v Srbiji pristojne poziva, da posredujejo natančen seznam aktivnosti na področju preventivnega ravnanja v smeri preprečevanja tovrstnih tragedij. Z odločitvijo, da bo v okolici slovenskih šol začasno povečana navzočnost policije, so zadovoljni, a opozarjajo, da ukrep ni dolgoročno vzdržen.

ZREČE - V Zrečah in okolici so se pojavljajo letaki s QR-kodo, ki pozivajo k samopoškodovanju, v nadaljevanju "igre" pa naj bi pozivali celo k samomorom, je na Facebooku opozorila Občina Zreče. Občane so pozvali, naj v primeru, da letak opazijo, o tem obvestijo policijo.

LJUBLJANA - Od ponedeljka naprej bodo televizijskim gledalcem in radijskem poslušalcem v Sloveniji na voljo nova poročila Svet24TV. Poročila bo mogoče od 6. ure naprej vsako polno uro spremljati na televizijskih in radijskih postajah Aktuala in Veseljaka, poroča spletni portal Svet24.

LJUBLJANA - Skupina beguncev iz Sirije, Somalije in Bangladeša, ki bivajo v azilnem domu v Ljubljani, je v okviru pilotnega projekta integracije s pomočjo prijemov socialnega podjetništva razvila tri namizne igre, ki temeljijo na uličnih igrah v državah, iz katerih prihajajo.

RIGA - V Rigi, glavnem mestu Latvije, so v petek z zaključno slovesnostjo končali Evropsko olimpijado eksperimentalne znanosti. Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije sta Slovenijo zastopali dve tričlanski ekipi, ki sta obe osvojili srebrni medalji, so sporočili iz omenjene zveze.

ako/rbi/tzu/rpe/jb/alz/gj/jz/spo/ako
© STA, 2023