Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 5. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je množično streljanje v bližini srbskega Mladenovca, ki je Srbijo pretreslo v četrtek, označil za obsojanja vredno, nepojmljivo in globoko pretresljivo. Izrazil je sožalje prizadetim ter zaželel čimprejšnje okrevanje ranjenim. S sožaljem in željami za uspešno okrevanje se je odzvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je dodala, da "okrutnost dogodkov ne sme postati tekmovanje v senzacionalizmu". Zunanja ministrica Tanja Fajon je tvitnila, da ni opravičila za tovrstna brutalna dejanja, pa tudi ne za širjenje nestrpnosti.

LJUBLJANA - Srbsko veleposlaništvo v Ljubljani je po smrtonosnem strelskem napadu na osnovni šoli v Beogradu, v katerem je bilo v sredo ubitih devet ljudi, odprlo žalno knjigo. Vpisi bodo možni tudi v soboto in ponedeljek. Vanjo se je že vpisal državni sekretar na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Štucin, ki je Srbom pri tem sporočil, da so Slovenci v teh težkih dneh v mislih z njimi.

LJUBLJANA - Na zavodu za zaposlovanje je bilo ob koncu aprila registriranih 48.598 brezposelnih, kar je najnižja brezposelnost v Sloveniji po letu 1990. Brezposelnih je bilo za 3,4 odstotka manj kot marca in za 16,3 odstotka manj kot aprila lani. Brezposelnost se je še naprej zmanjševala v vseh območnih službah zavoda.

LJUBLJANA - Državni proračun je v prvih štirih mesecih po podatkih ministrstva za finance zabeležil 4,2 milijarde evrov prihodkov ali 1,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani in 4,3 milijarde evrov odhodkov ali 0,7 odstotka več. Primanjkljaj se je ustavil pri 93 milijonov evrov, v enakem obdobju lani ga je bilo za okoli 110 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Slovenija je po podatkih statističnega urada v prvem četrtletju izvozila za 14,4 milijarde evrov blaga, kar je 27 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Uvoz se je povečal za 11,2 odstotka na 14,5 milijarde evrov. Primanjkljaj v blagovni menjavi je tako znašal 84,3 milijona evrov.

LJUBLJANA - Mladi za podnebno pravičnost so ministrstvu za okolje, podnebje in energijo predali javno pismo Načrt za podnebni zlom. V pismu, ki ga je podpisalo 48 organizacij, opozarjajo, da predstavljeni osnutek nacionalnega energetskega in podnebnega načrta vodi v podnebni zlom.

LJUBLJANA - Vodstvo skupine Sij je z reprezentativnimi sindikati doseglo dogovor o dvigu osnovnih bruto plač zaposlenih po kolektivnih pogodbah v družbah Sij Metal Ravne, Sij Acroni, Sij Ravne Systems in Sij SUZ. Njihov povprečen dvig bo znašal med 8,5 in 12,1 odstotka.

LJUBLJANA - Letošnji mednarodni dan babic poteka pod sloganom Skupaj - z dokazi v sedanjost, s katerim babice opozarjajo na svoj doprinos k družbi, družini, ženskam, materam in otrokom, pri tem pa je za samostojno opravljanje poklica ključna dobra strokovna usposobljenost. Letos sicer obeležujemo 270 let izobraževanja babic na Slovenskem.

PIVKA - V Hiši kulture Pivka bodo drevi odprli razstavo slikarja Adrijana Praznika Who can be sure of anything v prevodu Kdo je lahko prepričan o čemerkoli. Umetnik predstavlja svoja novejša dela, v katerih se osredotoča na plastenje tkanin z različnimi teksturami in vzorci, barvnih nanosov in raznih drugih materialov, kot so mreže, papirji in najdena besedila.

sag/sag
© STA, 2023