Westinghouse predstavil mali modularni reaktor

Pittsburgh, 4. maja - Družba Westinghouse je danes predstavila mali modularni reaktor AP300 z zmogljivostjo 300 megavatov. Ta je pomanjšana različica Westinghousovega reaktorja AP1000 in tako temelji na uveljavljeni tehnologiji tradicionalnega reaktorja, so zapisali v družbi.

ZDA, Pittsburgh.
Družba Westinghouse Electric je danes predstavila mali modularni reaktor AP300. Gre za enozančni tlačnovodni reaktor z zmogljivostjo 300 megavatov. Mali modularni reaktor je pomanjšana različica preizkušenega reaktorja AP1000 in je edini mali modularni reaktor te vrste, ki temelji na uveljavljeni tehnologiji tradicionalnega reaktorja.
Foot: Westinghouse

Kot so pojasnili v podjetju, mali modularni reaktor poleg proizvodnje električne energije ponuja dodatne funkcionalnosti, kot sta daljinsko ogrevanje in razsoljevanje vode.

Mali modularni reaktorji se omenjajo kot ena od možnosti prihodnje uporabe jedrske energije v Sloveniji. A zagovorniki uporabe jedrske tehnologije poudarjajo, da ni prava alternativa za izgradnjo novega tradicionalnega reaktorja v Krškem.

Med potencialnimi dobavitelji tehnologije zanj je tudi Westinghouse, katerega oprema se uporablja v Nuklearni elektrarni Krško.

jes/zc/zc
© STA, 2023