Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 3. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vlada je na pogajanjih sindikatom zdravstva in socialnega varstva predstavila predlog, ki so ga sindikati prejeli prejšnji teden, od sindikatov pa zdaj pričakujejo celovit protipredlog, je po pogajanjih dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Sindikati so do predloga kritični, med drugim so ocenili, da ni dovolj celovit.

LJUBLJANA - Ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev je organizacija Novinarji brez meja objavila lestvico medijske svobode, na kateri je Slovenija od lani napredovala za štiri mesta. Ob svetovnem dnevu sta društvo novinarjev in novinarski sindikat med drugim izpostavila pomen povezovanja novinarjev, saj so skupaj lahko močnejši ob vseh izzivih, s katerimi se soočajo. Zaposleni na RTVS in STA pa s med drugim izpostavili vlogo novinarjev, ki jo imajo pri promociji demokracije in človekovih pravic. V sindikatu novinarjev so predstavili tudi rezultate ankete o pogojih dela novinarjev in drugih medijskih delavcev, ki kažejo, da večina vlogo medijskega delavca v družbi vrednoti kot pomembnejšo od lastnih interesov.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je v presoji na zahtevo skupine poslancev razveljavilo 2. odstavek 12. člena zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki določa uporabo tržnih podatkov pri določanju modelov vrednotenja. Presodilo je namreč, da so pravni pojmi nedoločni, kar dopušča preširoko polje presoje.

LJUBLJANA/BEOGRAD - Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je sporočilo, da globoko sočustvujejo z žrtvami napada na beograjski osnovni šoli, kjer je bilo danes v streljanju ubitih osem učencev in varnostnik. Izrazili so iskreno sožalje svojcem umrlih in zaželeli čimprejšnje okrevanje ranjenim.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za delo obljubljajo boljše medresorsko sodelovanje ministrstev pri obvladovanju zasvojenosti otrok in mladostnikov z digitalnimi tehnologijami, kjer je računsko sodišče ugotovilo več pomanjkljivosti. S tem se želijo med drugim izogniti podvajanju ali prekrivanju ukrepov za preprečevanje zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami.

ORMOŽ - Podjetje Carthago iz Odrancev, ki izdeluje počitniška vozila, je zagnalo proizvodnjo v svojem novem obratu v Ormožu. S sprva 180 zaposlenimi bodo v njem izdelovali predelane kombije znamke Malibu Van, vsak teden jih načrtujejo približno 40. Pozneje nameravajo po besedah direktorice Sandre Županec zmogljivosti postopoma širiti.

mo/mo
© STA, 2023