Pregled - šport, 29. 3. (sreda)

Ljubljana, 29. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 29. marca.

LJUBLJANA - Potem ko je v torek Mednarodni olimpijski komite Mok podprl delno vrnitev ruskih in beloruskih športnikov na mednarodna tekmovanja, a še ni izrekel odločitve za olimpijske igre 2024, so se odzvali tudi pri Olimpijskem komiteju Slovenije-Združenju športnih zvez, kjer podpirajo poteze Moka. Ne razmišljajo pa o bojkotu iger.

PLANICA - Smučarski skakalci so preizkusili letalnico v Planici, ki bo te dni do konca tedna prizorišče zadnjih preizkušenj svetovnega pokala. Kot prvi je uspešno poletel Bor Pavlovčič, pristal je pri 207 metrih, najdlje pa je odneslo Ernesta Prišliča, kar 247 metrov, a je pri tem padel. Najdaljši polet brez padca pa je uspel Ožbetu Zupanu z 225 metri. Tekmovalci bodo v četrtek ob 10.30 izpeljali kvalifikacije za petkovo posamično tekmo. Mesto na tekmi, ki se bo v petek začela ob 15. uri, bo lovilo 12 slovenskih skakalcev.

LJUBLJANA - Košarkarji Cedevite Olimpije so sezono v evropskem pokalu končali s porazom proti francoski ekipi Bourg en Bresse. Rezultat v Stožicah je bil 75:88. Ljubljančani so v desetčlanski skupini A zasedli zadnje mesto z izkupičkom 3-15. Tako se niso uvrstili med prvih osem ekip v skupini, ki bodo tekmovanje nadaljevale v izločilnih bojih.

LJUBLJANA - Teniška zveza Slovenije je prejemnica letošnje nagrade Mednarodne teniške zveze za napredek v razvoju tenisa na področju organiziranosti, aktivnosti na mednarodnem parketu, številu mednarodnih turnirjev in tekmovalnih uspehov ter digitalizacije. Direktor TZS Gregor Krušič je priznanje prejel na skupščini Evropske teniške zveze v Barceloni. Delegati Tennis Europe so ob koncu skupščine izbrali naslednjega gostitelja volilne skupščine za predsednika in upravni odbor Evropske teniške zveze. Ta bo marca 2024 slovenska obala oziroma Portorož.

PODGORICA - Laura Unuk je bila na 45. mestu najboljša Slovenka na posamičnem evropskem prvenstvu v šahu, ki je od 11. marca potekalo v Petrovcu v Črni gori. V enajstih igrah je osvojila šest točk. Naslov je osvojila Gruzijka Meri Arabidze z 8,5 točke, kolikor jih je na drugem mestu zbrala tudi Poljakinja Oliwia Kiolbasa.

KÖLN - Mednarodna nogometna zveza Fifa je nemškemu prvoligašu Kölnu določila prepoved podpisovanja igralcev v naslednjih dveh prestopnih rokih. Vzrok za takšno kazen pa so kršitve pri podpisu pogodbe z mladim slovenskim napadalcem Jako Čubrom Potočnikom, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na druge medije, vključno z Bildom. Kölnska ekipa je lani podpisala pogodbo s 17-letnim nekdanjim igralcem ljubljanske Olimpije, a pri tem kršila pravila. Zaradi tega mora Köln ljubljanskemu klubu, ki se je skliceval na neupravičeno enostransko prekinitev pogodbe, plačati 54.000 evrov. To pa je precej manj od milijonskih zneskov, ki si jih je od tega procesa obetala Olimpija.

ROESELARE - Kolesarji ekipe Jumbo Visma še naprej kažejo svojo premoč na belgijskih klasikah, znanih po tlakovanih cestiščih. Dobili so še peto od petih tovrstnih dirk, na preizkušnji skozi Flandrijo, od Roeselareja do Waregema, se je druge zaporedne zmage veselil Francoz Cristophe Laporte. Slovenska predstavnika Luka Mezgec in Matevž Govekar nista igrala pomembnejše vloge, brez večjega uspeha sta ostali tudi njuni ekipi, Jayco AlUla in Bahrain Victorious.

PECA - Ilka Štuhec je pričakovano postala državna prvakinja v smuku. Na smukaški preizkušnji v okviru 32. državnega prvenstva Slovenije v alpskem smučanju, ki je potekalo na smučišču na avstrijski strani gore Pece, je Štuhec slavila pred Avstrijko Alino Kogler in Poljakinjo Maryno Gasienico-Daniel. V konkurenci članov je prišlo do delitve prvega mesta. Najboljši čas moškega smuka na Peci sta postavila Martin Čater in Miha Hrobat.

CALGARY - Hokejisti Los Angeles Kings so gostovanje v Calgaryju v Kanadi končali s porazom. Domača zasedba Flames je bila boljša z 2:1. Junak tekme je bil vratar Jacob Markström, ki je zaustavil 32 strelov na gol gostujočih hokejistov, tudi tri poskuse slovenskega asa Anžeta Kopitarja.

TORONTO - Kanadska plavalka Summer McIntosh je nova svetovna rekorderka na 400 m prosto. Na kanadskih kvalifikacijah za nastop na poletnem SP v Fukuoki na Japonskem, ki potekajo v Torontu, je razdaljo zmogla v 3:56,08 minute. Šestnajstletna Kanadčanka je kar za 32 stotink sekunde popravila rekord Avstralke Ariarne Titmus, dosežen maja lani na avstralskem prvenstvu.

BUENOS AIRES - Argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi je ponoči v Santiagu del Esteru na prijateljski tekmi med Argentino in Curacaom dosegel kar tri gole in zabil že 100. gol v reprezentančnem dresu. Argentina je tekmo dobila kar s 7:0. Na večni lestvici reprezentančnih strelcev je Messi tretji nogometaš v zgodovini, ki je za izbrano vrsto dosegel trimestno število golov. Pred njim sta Portugalec Cristiano Ronaldo s 122 goli in Iranec Ali Daei, ki jih je dosegel 109.

lr/jz/ic/zzb/am/ag/zzb
© STA, 2023